Що е то поширане?

Що е то поширане?

Поширани яйца

Кулинарните предавания и блогове набират все по-голяма популярност. Вече има и телевизионни канали, посветени на храната и начините на приготвянето й, а в интернет можете да намерите всякакви кулинарни рецепти и съвети – от варенето на боб до приготвянето на изискани десерти.

Преди да се отдадем на кулинарните предизвикателства, трябва да сме запознати с начините за готвене на различните продукти. Храната може да се сервира сурова (например зеленчукови и плодови салати, суши), печена, пържена и варена.

Може да се използват и комбинации от различните термични обработки – например първо да запържите част от зеленчуците за яхнията, а след това да ги сварите.

Поширането е техника, която се използва все по-често в съвременната кулинария. А какво точно представлява то? Терминът произхожда от френски език и се използва за означаване на специален начин за приготвяне на яйца – яйцата се сваряват в гореща, а не в кипяща вода.

Поширане е процес на варене на продукт във вода или друга течност на температура около 70-80 градуса по Целзий. Течността не трябва да кипва, т.е. не трябва да достига 100 градуса по Целзий.

Поширането се използва за приготвянето на крехки продукти като риба, някои видове плодове и зеленчуци, яйца. С използването на този метод се запазва истинският вкус на храната. Текстурата й също се запазва – например месото на рибата става крехко, но не се разкашква, както би станало, ако се свари във вряща вода.

Поширана Круша

Два са основните начина за поширане. Първият е да се кипне вода, в която да бъдат добавени подправки. След това течността се оттегля от огъня, а продуктът се потопява в нея и престоява между 15 и 20 минути вътре.

Другият начин е продуктът да се загрява заедно с течността, но трябва да се внимава готвенето да протича при равномерна температура, която не превишава 80 градуса по Целзий.

В традиционната българска кухня най-известната рецепта, в която се прилага методът поширане, е яйца по Панагюрски. Поширането се препоръчва при приготвянето на сьомга, пъстърва, аспержи, брюкселско зеле.

Все по-популярни стават и десертите, приготвени с използването на този метод. Есента е подходящото време да опитате да направите поширани круши или ябълки.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати