Наистина ли инжектират портокали и банани с ХИВ?

Портокали и банани

През последните месеци в публичното пространство периодично се появява информация за заразени с ХИВ плодове и по-точно – портокали и банани. Информацията обаче е доста спорна.

В някои от публикациите дори се твърди, че инжектираните с ХИВ-позитивна кръв банани, открити до момента от Световната здравна организация, са повече от 2 милиона само в Южна Америка. В Алжир пък било открито голямо количество заразени портокали, внесени от Либия.

Според хората, които разпространяват тази информация, това е поредната пагубна стратегия на джихадистите. Заразените плодове идвали само от земите, които са във война. В някои страни държавните органи дори предупредиха гражданите си да проверяват плодовете преди консумиране.

Истината обаче е друга. Оказва се, че снимките, на които се виждат заразени плодове, са фалшиви. Снимките на повечето заразени банани всъщност са на плодове, нападнати от вид гъба, която унищожава милиони банани всяка година.

Освен това вирусът на ХИВ не оцелява дълго извън тялото. Единственият начин да се заразим с него чрез приема на каквато и да било храна, е тя да е предварително сдъвкана и изплюта от ХИВ-позитивен. Дори тогава вероятността е нищожна.

Вирусът не оцелява на високи температури, изложен на въздух или стомашни киселини. Няма как да се заразите и от плодове, пипани от болен човек, дори по тях да има следи от кръв или други телесни течности.

Освен това самото деяние няма логика, тъй като нужните количества, за да се заразят подобно количество плодове, са наистина внушителни и джихадистите няма от къде да се сдобият с тях.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати