С чай от босилек може да решите проблемите със стомаха

Надежда НедеваНадежда НедеваДжедай / Автор
Чай от Босилек

Босилекът е сред най-известните подправки на Средиземноморието и на Тайланд. Неслучайно той придобива все по-голяма популярност и у нас и трудно можем да си представим приготвянето на паста или пица по оригинална италианска рецепта без използването на босилек. Или още по-добър пример - прочутият сос Песто, който няма как да съществува без употребата на босилек.

Освен че служи за подправка, това благоуханно растение е и билка, която има доказани многобройни целебни ефекти върху човешкия организъм. Това е и причината да е култивирана в почти цяла Европа, а в някои райони на Африка и Азия може да се срещне и като диворастящо растение.

Целебните свойства на босилека са много, като повечето от тях са свързани с неговото противовъзпалително, болкоуспокояващо и донякъде възбуждащо действие. Особено ефикасен е обаче при проблеми със стомаха. Ето какво е важно да знаете в тази насока:

- Освен, че босилекът действа успокояващо на стомаха и е отлично лекарство срещу колики, газове в червата и почти всякакви стомашни болки, той се използва и за лечение на депресии и умора;

- В българската народна медицина босилекът се прилага и при дизентерия, магарешка кашлица, възпаления на бъбреците и задух;

Босилек

- За да се отървете от проблемите със стомаха е необходимо да консумирате по няколко пъти на ден пресен босилек. Той пасва идеално на зелени салати, на яйца, на риба, на спагети, макарони, талиетеле и други видове паста. Не е необходимо да го обработвате термично и можете да го използвате както пресен, така и изсушен;

- Повечето билкари препоръчват да дъвчете пресни листа от босилек ако изпитвате болки във венците. Можете също така да си направите и отвара от босилек, като го оставите за няколко часа накиснат във вода и после използвате течността за жабурене. Билката има доказано противовъзпалитлено и болкоуспокояващо действие;

- При упорита болка в стомаха можете да си направите и запарка от босилек. Това става като залеете 2 с. л. от билката с 500 мл вряла вода и ги оставите да се накиснат за около 2 часа. След това прецедете запарката и я приемайте по 70 мл 4 пъти на ден преди хранене.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати