Домакини, измийте тигана!
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Домакини, измийте тигана!

Домакини, измийте тигана!

Тиган
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Много домакини дали заради икономията, или заради навика, запазват вече използваната мазнина и я употребяват втори път при приготвянето на котлети, пилешко месо, пържени картофи и други ястия. Освен че се променят вкусовите качества на ястието, медиците и специалистите по хранене са категорични в твърдението си, че тази практика е особено вредна!

По време на пърженето при високата температура в мазнината се образуват канцерогенни вещества, които могат да доведат до рак на хранопровода и стомаха. При всяко готвене в една и съща мазнина количеството на вредните вещества непрекъснато се увеличава.

Този факт е доказан още преди десетилетия, когато американското онкологично общество провело в страната голяма кампания под названието Домакини, измийте тигана! . Тогава американските лекари в продължение на две години разяснявали вредата от неизмитите тигани и тенджери в кухнята.

Тази кампания обяснявала на американските домакини, че е за предпочитане да готвят с растителни мазнини, а не с животински /мас, сланина/. В този случай организмът приема доста по-малко холестерин, предпазва се сърдечно-съдовата система, намалява се количеството на приеманите от човека канцерогенни вещества. В резултат на тази кампания в САЩ са намалели със 7% заболяванията на рак на стомаха.

Съвременните домакини трябва да знаят златното правило на кухнята: в никакъв случай не трябва да се използва вторично мазнината! Добре е да ви се намира и тиган за готвене без мазнина. Но, ако все пак използвате мазнина за пържене, най-добре е веднага след това остатъкът да се изхвърля.

Забравете за нея! Измийте тигана!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Христилияна Василева
Интересна и полезна статия!
0
0
Pressy
Pressy
12.04.2016 18:25
Никога не готвя с вече използвана мазнина ,тъй като се усеща мирисът от предното ястие,но не бях чувала за тези факти ! Благодаря ! Полезно беше ,че прочетох тази статия !
1
1