Топ съвети за приготвяне на вкусни и здравословни ястия с картофи

Картофи
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Картофите често се срещат в списъка на нежеланите хранителни стоки при хората, които следват някакъв специален режим на хранене (диета). Изявленията от типа "от картофи се дебелее" и "не е добре картофите да се смесват с протеини (месо)", които често чуваме, са допринесли за това картофите все по-често да се избягват.

Поради честата употреба на картофа в нашите диети, той представлява един от най-важните източници на витамин С. Витамин С е изключително важен, тъй като действа като антиоксидант, участва в създаването на колаген, който е важен за зъбите и костите, поддържа капилярите в добро състояние, подобрява зарастването на рани, участва в усвояването на желязо и др.

Освен витамин С, картофите съдържат нишесте, витамини от групата В, минерали, малко белтъчини и много малко мазнини, не съдържат холестерол. Това, което най-често грешим, не е в консумирането на картофи, а тяхната подготовка. С добавянето на мазнини просто увеличаваме броя на въведените калории.

Затова, ето как да се наслаждаваме на картофите и да не се притесняваме, че ще си нарушим диетата.

Винаги, когато е възможно, приготвяйте картофите заедно с кожицата. Картофите съдържат най–много минерали и витамини точно в тънкия слой, който се намира директно под обелката.

Затова винаги варете картофите с обелките и едва след това ги обелете. По този начин ще загубят най-минимално количество витамини. Когато печете картофите, просто ги нарежете на половинки и ги изпечете заедно с кората.

Колкото е възможно по-малко пържени картофи

Както вече сигурно знаете, картофите могат да поемат много масло, така че пърженето е един от начините на консумация, който значително увеличава калоричността на картофите. Ако все пак не можете да устоите на златисто-жълтите хрупкави пържени картофи, то след изваждането от тигана или фритюрника, поставете картофите върху кухненска хартия (сменете дори няколко листенца), за да се изцедят от мазнината колкото е възможно повече.

Картофено пюре

Картофена салата

Това е чудесен вариант, но само при условие, че отново няма да направите същата грешка и да добавите твърде много мазнина. Така че внимавайте, когато правите картофена салата, защото току-що сварените и обелени картофи, имат способността да поглъщат голямо количество масло, което ще добавите. И колкото повече масло добавяте, толкова повече картофите ще "пият". Затова, овкусете с малко зехтин и избягвайте добавянето на масло или маргарин.

Печени или варени картофи?

Разбира се, че печени. И все пак, е добре да ги изпечете заедно с кожицата и с много малко масло. Въпреки това, избягвайте добавянето на различни сосове от типа на майонеза, сметана и т.н., защото в този случай напразно сте пекли картофите без излишни мазнини.

Картофенo пюрe

Въпреки, че почти всички го обичаме, този начин на подготовка допринася за най-голямата загуба на витамин С. Също така, калоричността на картофите се увеличава значително с добавяне на масло и мляко. Вместо тези мазнини, опитайте да направите пюре, като добавите малко пилешки или зеленчуков бульон. Картофеното пюре ще е по-здравословно, но и вкусно.

Картофите отлично се комбинират с розмарин, мащерка, майорана. Консумирайте картофите веднага след приготвянето им. Не ги оставяйте за следващото хранене и особено за следващия ден, тъй като може да доведат до трудности в храносмилателната система, особено при по-чувствителните хора.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати