gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как се получава цветът на виното?

Как се получава цветът на виното?

Вино

За получаването на цвета на виното има стара градска легенда. Някои твърдят, че цветът на червеното вино произлиза от черното грозде, цветът на бялото вино - от бялото грозде, а цветът на розовото вино – от смесването на бялото и черното грозде. Но това изобщо не е така. И бялото, и червеното вино не получават цвета си от гроздето. Е как тогава става това, че тези вина са оцветени?

Както е известно на всички, има три вида вина: бяло, червено и розово. Определянето на конкретен цвят вино е доста сложен процес. Цветът на виното няма нищо общо с вида и сорта грозде. Той зависи изцяло от процеса на ферментация на вино. Цветът е свързан с отделянето на дръжките и люспите на гроздето.

При производството на бяло вино е важно изстискването на гроздето и веднага след това се извличат дръжките и кората на гроздето, защото те имат ефект върху цвета. След разграничаването на дръжките от кората се получава бял цвят вино.

Червено вино

При производството на червено вино не се извличат и отстраняват дръжките и кората. Процесът на ферментация включва и гроздовите обвивки, откъдето се определя, че виното е червено.

Произвеждането на розово вино е почти като червеното. Разликата е, че люспите и дръжките престояват по-малко време заедно, след което се махат. Затова фенолите, дъбилните вещества и плътността на цвета са по-леки от тези на червеното вино.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати