Целебната сила на орехите

Орехи

Един от най-старите плодове, отглеждани от човека, е може би орехът. Историята на орехите датира още отпреди 7000 години. Някои хора твърдят, че са много мазни и висококалорични. Но е факт, че орехът също е много полезен и богата хранителна съставка за здравето на сърцето и обмяната на веществата. Ползите от орехите от тази гледна точка не бива да се пренебрегват.

Орехите са богати на протеини, омега-3 мастни киселини, лецитин, масло. Една шепа орехи е с тегло средно 28 грама, в които се съдържат 15.3 грама мазнини и 183 калории. Освен това в една шепа орехи се съдържа 8 на 100 от необходимото дневно количество от витамин В6 в организма. Орехите съдържат също много тиамин и фолиева киселина, както и витамин Е. С помощта на шепа орехи можете да си набавите дневните магнезиеви нужди.

Известно е, че орехите са ефективни срещу рак на простатата и оказват доста благоприятен ефект върху спирането на развитието на рака на гърдата. Ореховите ядки намаляват риска от тези видове рак с 30-40 %. При направени експерименти със 75000 жени, които в продължение на седмица консумирали 2-3 дневно пъти по една шепа орехи, се наблюдавало значително намаление в развитието на рака на панкреаса.

Съдържащият се L-аргинин в орехите е полезен за здравето на сърдечно-съдовата система. Човек, който консумира на ден поне 100 грама орехи, се защитава срещу различни заболявания, включително образуване на тумори. Ако искате по-здрава сърдечно-съдова система, трябва да консумирате орехи редовно.

Орехите съдържат много уникални и мощни антиоксиданти. Антиоксидантите са много полезни, защото улесняват борбата със свободните радикали, като по този начин намаляват последиците от застаряване и свързаните с възрастта проблеми със сърцето. Благодарение на тях се изхвърлят токсините от тялото. Антиоксидантите се борят със свободните радикали и поддържат сърцето здраво.

Орех

Добавянето на орехи към дневното ви меню ще ви помогне да контролирате теглото си. Така с тяхна помощ ще можете да имате мечтаната фигура. Многобройни проучвания показват, че консумацията на орехи е много ефективна за предотвратяване на затлъстяването и наднорменото тегло. Една шепа орехи съдържа 2.5 грама ненаситени омега мастни киселини, 3.4 грама протеини и 2 грама фибри. Това дава усещане за засищане.

Съдържащите се омега-3 масла, витамин Е, фолиева киселина и антиоксиданти в орехите оказват благоприятно въздействие и на мозъка. Спомагат за поведенческите способности на мозъка.

При диабет от втори тип консумирането на орехи подобрява метаболитните параметри.

Хормонът на съня мелатонин може да се набави също и с приема на орехи. Макар че тялото само произвежда мелатонин, няколко ореха дневно улеснява още повече спокойния сън. Съдържащият се биотин или витамин В7 в орехите е много ефективен при укрепване на корените на косата. Стимулира растежа на косата и намалява значително косопада.

Консумирането на орехи по време на бременността предпазва бебето от алергии и повишава устойчивостта на клетките срещу бактерии, следователно предотвратява евентуални проблеми. Благодарение на ненаситените мастни киселини, кокосови влакна и антиоксиданти в орехите се регулира кръвното налягане и се предотвратява стресът.

А дали прекомерната консумация на орехи води до отрицателни ефекти? Отговорът е Да! Приемът на по-голямо количество орехи от препоръчителното може да доведе до затлъстяване. След консумация на орехи могат да се появят също алергични реакции. Това зависи изцяло от структурата на тялото. Разбира се, че консумацията на орехи няма крайни фатални последици, но според структурата на всеки организъм може да има и странични ефекти.

Хранителни вещества, съдържащи се в 100 грама орехи:

- Калории (ккал): 654;

- Общо мазнини: 65 грама;

- Холестерол: 0 мг;

- Натрий: 2 мг;

- Калий: 441 мг;

- Въглехидрати: 14 грама;

- Хранителни влакнини: 7 грама;

- Захар: 2. 6 грама;

- Протеин: 15 грама;

- Витамин А: 20 IU;

- Витамин С: 1.3 мг;

- Калций: 98 мг;

- Желязо: 2. 9 мг;

- Витамин D: 0 II;

- Пиридоксин: 0. 5 мг;

- Витамин В12: 0 мг;

- Магнезий: 158 мг

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати