gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как се получава питейната вода?

Как се получава питейната вода?

Питейна вода

Водата е извор на живот. Средно организма съдържа 55-75 % вода. Водата е основна хранителна съставка. Средният прием на вода на ден при възрастните е 2.5 литра.

Технологията на обратната осмоза спомага за разделянето на полупропускливите водни разтворени вещества. Приложената осмоза технология прекарва водата през мембрана, която пречиства водата и отделя отпадъците. По този начин, без да е нужно да се използват химикали, се разделят всички соли и органични вещества като микрозамърсители, пестициди, патогенни бактерии и нитрати от водата.

Така тя става чиста и годна за употреба. Пречистването на водата с тази технология става автоматично. В тази технология се намира един микрон филтър и въглероден филтърен блок, чрез които се подобряват цветът, мирисът и вкусът на водата. И вече след като мине през мембраната на обратната осмоза, се отделя чистата вода от отпадъците. Водата с високо качество се натрупва в резервоарче, откъдето чрез кран се източва, а мръсната вода се изпомпва чрез дренажа.

Кислородът е важен за качеството на водата. Течаща вода или езеро без съдържание на разтворен кислород е лоша за хората, както и за живите организми. Разтворимият кислород е един от най-важните параметри на питейната вода. Разтворимостта на кислорода във водата, химическият кислород във въздуха и концентрацията на минерали зависят изцяло от температурата на водата.

Вода

рН-то на питейната вода трябва да варира между 7-8.5. В стойността на рН-то се съдържат концентрации на водородни йони. При тези стойности на рН-то дезинфекциращото действие на хипохлорита във водата е на желаното ниво.

Високото съдържание на нитрати в питейната вода може да доведе до метхемоглобинемия, различни видове рак.

Съдържанието на флуор в питейната вода е също жизнено важно. Ако съдържанието на флуор в 1 литър вода е 1 мл, това предпазва от кариеси. Но ако съдържанитео му на 1 литър е от 2 до 4 мл, тогава започват да се образуват петна по зъбите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати