Как би изглеждал един веган свят?

Вегани
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Питали ли сте се някога как ще изглежда един изцяло веган свят? В него никой не консумира месо и не експлоатира животните. Учените разясняват какво би станало в един подобен алтернативен свят:

Убийствата няма да спрат

Животните няма да спрат да се бият за територия, ресурси и женски. Фаталните изходи от подобни битки ще продължат.

Пейзаж

В един веган свят релефът на планетата ни би изглеждал доста по-различно. Примерите са показателни. През 1859-та година в Австралия 24 заека бяха освободени в дивата природа от Том Остин. Условието бе – липса на хищници и изобилие от храни. Резултатът след няколко десетилетия бе 20 милиона заека, превърнали се в континентално бедствие.

В парка Йелоустон през 1926-та година пък след унищожаването на вълците настъпва истинска криза. Всички животни по веригата започват да боледуват и да измират, а видът на речните брегове се видоизменя. Това води до спешната нужда от внасяне на вълци в парка.

Веган

Еднообразие

Видовото разнообразие ще бъде крайно ограничено в един веган свят. Птиците в небето ще изчезнат, тъй като в реалния свят те летят, защото са гладни и търсят храна. Солените водоеми също може да се обезлюдят.

Метаболизъм

Желязото от животински произход се усвоява много по-добре и по-бързо в сравнение с това от растителен произход. Това няма да се промени. Т.е. - във веган обществото всичко живо ще страда от железен дефицит.

Болести

Когато всички станат вегани, хищниците и мършоядите ще бъдат заместени от болестите. Те ще се превърнат в основен регулатор на популацията. Болните животни ще умират от епидемии, а труповете им ще лежат на земята и във водоемите. И ако бактериите също станат вегани, ще имаме доста голям проблем.

Бозайници

Световното веганство завинаги ще затрие бозайниците. Млечният протеин казеин е животински и на практика не се вписва в идеята за подобно общество.

Хомо сапиенс

Диета

Човекът е форсирал своята еволюция с прехода към месната храна. Мозъкът се е развил, след като се е появила необходимостта да се преследва и убива храна. Първите открити обработени камъни са предназначени именно за остъргване на месото от костите. Връщането назад по веригата може да ни върне назад в еволюционен план.

Всички ще станат бавноразвиващи се

Всяко живо същество днес се стреми към снабдяването с нападателни оръжия и такива за отбрана. Тази надпревара води до еволюция. Когато това бъде преустановено, живите организми ще спрат своето развитие и ще деградират. Напълно е възможно всичко хора и животни да опростят строежа си до минимум благодарение на изобилието и липсата на естествени врагове.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ivo
Ivo
01.06.2016 13:50
Всяко прекалено нещо е вредно ! И прекаленият светец, Богу не е драг.
Всяко нещо с мярка и баланс.
3
1
Марина
Марина
01.06.2016 12:53
Пу, пу, да чукаме на дърво да не стигаме до там. Друго си е да има месце :D
5
1