gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Непознатото блатно кокиче: Суперполезна билка

Непознатото блатно кокиче: Суперполезна билка

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
47161k416k
Блатно Кокиче
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Ако не знаете нищо за блатното кокиче, е време да научите. Кокичето е най-ранното цвете, което цъфти през пролетта.

Блатното кокиче е и билка, лекува настинка, плексит, намалено зрение, проблеми с паметта, старчески тремор, изтощение на организма, язва и други. На базата на Алкалоида галантамин, който се съдържа в кокичетата, се произвежда важно лекарство срещу деменция.

Чували ли сте за Нивалин? Това е лекарство, което се извлича от блатното кокиче и се прилага при лечение на детски паралич, болести на периферната и централната система, неврит, невралгии. Употребата на блатното кокиче за самолечение е опасна.

Освен галантамин в него се съдържат и някои много отровни алкалоиди, които могат да причинят дори и смърт. При проблеми с паметта и мозъчната активност залейте 100 кокичета (само цвета) с 1 литър ракия (задължително да е гроздова) и оставете сместа да престои 40 дни на тъмно и хладно.

Прецедете и дръжте в стъклена бутилка. Сутрин се взима по 1 ч.л. Срещу тремор, намалено зрение, отпадналост и язва залейте 40 наситнени кокичета с 300 мл силна ракия и ги оставете да престоят за 20 дни. При плексит се заливат 40 наситнени блатни кокичета, които се киснат в 300 мл силна ракия за 30 дни. Съдът трябва да е плътно затворен.

При силна настинка залейте 60 бели цветчета от кокичета със 700 мл чиста ракия в плътно затворен съд. Оставете да престои на тъмно и хладно 40-45 дни след което прецеждате.

С готовата тинктура разтривайте гърба и гърдите си, като след това покрийте мястото със загряващ компрес и се завиете със одеяло. Когато се изпотите сменете дрехите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати