Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Манголд - непознатият братовчед на спанака

Манголд - непознатият братовчед на спанака

Манголд

Малко хора знаят какво е Манголд - дали е зеленчук, дали плод. Наричат го още спанаково или листно цвекло. Това е зеленчук, от който се използват само листата. Те приличат на спанака, но се приготвят по-бавно.

Дръжките се употребяват сварени като аспержите и цветното зеле. Манголдът се различава от салатното цвекло по това, че през първата година не образува кореноплод, а листна розетка. Листата му са едри, къдрави и месести.

Има два вида манголд - листен (листата са дълги до 20 см и приличат на спанака) и дръжков манголд - листата му достигат до 50 см с месеста дръжка. Манголдът не издържа на ниски температури, засажда се през април, с разстояние между редовете 40 см.

Зеленчук Манголд

Изрязването на листата започва след пълното оформяне на външните листа. През есента, преди да настъпи застудяването, растенията се изваждат, изрязват се външните листа и се засаждат плътно в пясък или почва в изба. Съхраненият манголд продължава да расте и през зимата и развива пресни листа до пролетта.

Тези млади листа, които са се развили без светлина, са още по-нежни и вкусни от тези, които са израснали отвън на светлина. Много приятен и полезен зеленчук за направата на супи и салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нели
Нели
22.09.2017 14:44
В 100 гр суров манголд се съдържат 122% от препоръчителната дневна доза витамин А, 50% витамин С, 1038% витамин К, плюс достатъчно добри дози витамини от група В. Но това не е всичко – по отношение на минералите от същото количество ще получим 10% желязо, 5% калций, 20% магнезий, 11% калий, 18% манган, 9% мед и 5% фосфор, плюс важни аминокиселини, протеин и фибри.
Здравословните ползи от консумацията на манголд са невероятни. Той спомага за регулиране нивото на кръвната захар, предотвратяване развитието на различни видове рак. Подобрява храносмилането, стимулира имунната система, намалява температурата и се бори с възпаленията. Манголдът също така понижава кръвното налягане, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, увеличава здравината на костите, детоксикира организма и укрепва функционирането на мозъка.
Също така има и приятен вкус, точно като спанак. Не се колебайте и го включете в менюто си! :)
1
0