Изненадващи приложения на солта

Сол

Зеленчуците увират бързо и запазват до голяма степен хранителната си стойност, когато се варят в подсолена вода.

Зелената салата и марулята, след като се измият, се киснат 10-15 минути в подсолена вода, за да се отстранят червейчетата, ако има такива.

Магданозът и копърът се запазват по-дълго свежи и ароматни, ако се поръсят обилно със сол.

Яйца не се пукат, когато се варят в подсолена вода. Брашнените сосове стават гладки, когато се размиват с подсолена вода.

Ароматът на кафето се подобрява и усилва, ако в отварата се прибавят няколко зрънца сол.

Маята се запазва по-дълго време годна за употреба, ако се зарови в ситна сол.

За да се изстуди по-бързо десерт или ястие, потапя се в съд със студена, силно подсолена вода.

Солене

Мътно олио се избистря, като на 1 литър олио се прибавя 1 пълна лъжичка сол. Оставя се да престои 3 дни и внимателно се пресипва.

За да проверите преснотата на яйцата, пуснете ги в силен разтвор от готварска сол (на 1 л вода - 1 чаша сол). Съвършено прясното яйце ще изплава веднага на повърхността, снесеното преди 2-3 седмици ще остане по средата, а разваленото яйце ще потъне на дъното.

За да изчистите лесно силно загоряла тенджера или тиган, посипете дъното им с дебел пласт от сол и го оставете да престои няколко часа. По същия начин се отстраняват петна от цигари върху фаянсови или порцеланови пепелници.

Мазните петна на кухненската печка може да отстранявате, като посолите горещата печка обилно със сол и търкате с хартия.

Тиганът се почиства много добре, когато се търка горещ с парче мека хартия и сол.

Когато изкипи ястие върху печката, поръсете отгоре веднага сол. Така се избягва образуването на пушек и лоша миризма в кухнята.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати