Купувате полезни храни? Помислете пак!
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Купувате полезни храни? Помислете пак!

Купувате полезни храни? Помислете пак!

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1461k101k
Кетчуп
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Оказва се, че още докато растем и родителите ни възпитават и се опитват да ни научат на това кое е полезно за нас и кое не, те без да искат са формирали у нас някои не напълно истинни виждания за живота около нас.

Това с пълна сила важи за начините ни на хранене. Децата се възпитават, че сред най-полезните храни неимоверно се нареждат млечните продукти, салатите, соковете. Дали обаче те не са забравили да ни кажат, че говорят за домашно произведените такива?

Прясно мляко

Прясно мляко

Прясно мляко е типичната сутрешна закуска – децата на масата, майката вади кутията с мляко от хладилника и полива зрънцата в купичките им.

Истината: Млякото е полезно, защото съдържа много калций.

По-голямата истина: Млякото в кутии е пастьоризирано, което ще рече, че при процесите му на обработка то не само че е загубило полезните си вещества, но с цел да бъде по-издръжливо, в състава му изкуствено са добавени различни препарати, които може да се окажат доста вредни за организма.

Пълнозърнест хляб

Черен хляб

Ако този хляб наистина се прави от специални видове брашно, той със сигурност би бил изключително полезен, но тук идва голямото НО - в такъв случай той ще е и доста скъп и тъй като повечето хора не биха могли да си го позволят, масово явление на родния пазар е хлябът с надпис Типов, който всъщност е замесен от обикновено бяло брашно и редица оцветители.

Кетчуп

Всеки, който е правил домашна лютеница, може сам за себе си да прецени какъв е вкусът на подобно нещо, произведено с истински продукти, но и на каква цена възлиза то. Купешките лютеници и кетчупи са само и единствено химия - оцветители, подобрители, консерванти, ароматизатори. Ако си мислите, че тези продукти се произвеждат от домати, чушки, лук, моркови и други подобни съставки, опитайте да прочетете един етикет на по-евтина купешка лютеница. Сигурни сме, че няма да разберете какво всъщност сте купили.

Салата в кутия

Прясна салата в кутия

На работа сте и искате да хапнете бързо, но здравословно и залагате на салата от близкия хипермаркет. Тук няма да коментираме качеството на зеленчуците, но дресингът, с който обикновено се поливат този тип салати е доказано почти толкова калоричен, колкото и един хамбургер.

Бебешки кисели и нишесте

Гъстите кашообразни кремчета, в чиито състав има нишесте, действат като лепило, когато проникнат в крехкия детски организъм, и затрудняват нормалното функциониране на стомаха и червата.

Помислете добре, преди отново да тръгнете на пазар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати