На бас, че сте хапвали Тоблерон погрешно досега!

На бас, че сте хапвали Тоблерон погрешно досега!

Тоблерон

Пътувате със самолет и няма нито едно летище, което да не приканва да си купите емблематичния шоколад във формата на строени под една линия триъгълници? Или просто никога не ви излиза от ума, когато трябва да подредите в торбичката със сладки изкушения за Коледа или Великден, да добавите и малко артистичен щрих с по-различния му търговски вид? Щом е така, значи не би ви изненадало, че славата на Тоблерон-а се носи от 108 години насам.

Рецептата му никога не е била променяна и все още се пази в тайна. Тя е неустоима смесица от бадеми, нуга, мед и шоколад, измислена от Теодор Тоблер през 1908 г. заедно с племенника му Емил Бауман. Днес шоколадът се предлага в 122 държави, а производството му упорито остава на швейцарска територия – практика, която вече не се спазва от други големи производители, които създават свои фабрики в развиващите се страни. Названието тоблерон идва от фамилията на създателя и италианската дума за нуга - тороне. 25% от всичките шоколади с тази марка се продават в безмитните магазини по света.

Формата на триъгълника е вдъхновена от планината Матерхорн. Уникалният дизайн на шоколадовите блокчета е патентован. Някои казват, че може да се разпознаят очертанията на възкачила се на задни лапи мечка в логото на шоколада. Точно преди Втората световна война и през осемдесетте години на миналия век фабриката на швейцареца почти фалира.

Сигурно ще се изненадате, ако ви кажем, че огромен процент от хората не знаят как правилно да похапват Тоблерон, така че да не се изнервят и тормозят от трудно отделящите се сладки скалички.

Ако лесно се обезкуражавате и сумтите от разочарование заради непохватността си, не съжалявайте, защото не сте единствени. Когато триъгълничето просто не се отчупва, без значение колко трудно се опитвате, и в един момент играта загрубява, а сте стигнали твърде далеч с разтопен по ръцете шоколад, просто опитайте един прост трик. Толкова прост, сякаш е бил пред очите ни през цялото време.

Тайната е разкрита и вече не е нужно да захапвате със зъби като проява на хитрост. Достатъчно е само да окажете лек натиск върху набелязаното крайно парченце в обратна посока – тоест сякаш се опитвате да го съборите върху съседното блокче. Притискате връхчето назад, чувате щрак и едната шоколадова доза от Тоблерон-а е вече в ръцете ви без повече недоразумения. Никога вече няма да е по-лесно да хапвате любимия шоколад!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати