Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сте сигурни, че съхранявате храните си безопасно?

Как да сте сигурни, че съхранявате храните си безопасно?

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
127
Съхранение на храни
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.

Храната и начинът на хранене оказват голямо влияние върху организма. Здравословният начин на хранене, избиране на храни и напитки, начинът им на приготвяне, тяхното съхранение е от особено значение и това не са празни приказки.

От приготвянето до сервирането на храните и напитките трябва да се гарантира добра хигиена.

Безопасността на храните е един от най-съществените за храненето. Закупуването на хранителните продукти, тяхното приготвяне, съхранение преминават през някои етапи, на които трябва да се обърне внимание.

1. Осигуряване на хигиенни условия - трябва да се гарантира хигиена за сигурността на храните: ръце, готвене, миене, заготовка, средата, в която ще се готви, предпочитано място на съхранение и условия на взаимодействие с други храни;

2. Готовите и суровите храни не трябва да се съхраняват заедно. Тук трябва да се внимава особено много;

3. Сготвените храни, преди да бъдат поставени в хладилник за съхранение, трябва да бъдат охладени. Варивата не трябва да се слагат топли в хладилник. В противен случай микроорганизмите могат да предизвикат различни реакции храна в храна и това да влоши сготвените ястия;

4. При измиването на закупените храни не е редно да се използват перилни и измиващи препарати. Важно е да се измият под чиста течаща вода. Както при измиването, така и при готвенето, е препоръчително да се използва питейна вода и оцет;

5. Храните не трябва да се съхраняват в помещение, където има перилни препарати. Това е от огромно значение за сигурността на храните. Химикалите, съдържащи се в препаратите, могат да предизвикват реакция, която да доведе до заплаха за здравето. Месо, пиле, риба и яйца не бива да се съхраняват заедно със сурови храни в едно помещение. Това води до т.нар. кръстосано замърсяване и причинява разваляне на храните. Храните в никакъв случай не трябва да се увиват с вестници за съхраняване;

6. Приготвените храни трябва или веднага след готвене да се консумират, или да се охладят и поставят в хладилник;

7. Важен момент при размразяването на храните е тяхното изкарване от фризера и поставянето им в хладилник за постепенното им размразяване. Също така може да се размразяват и в микровълнова печка. Неправилно е замразените храни да се поставят при стайна температура за размразяване. Препоръчително е храните да не бъдат дълго време замразени;

8. Закупеното месо от магазините, преди да се сготви, не трябва да се измива. Достатъчно е да се отцеди размразената вода. Ако повърхността на месото е лепкава, значи е развалено и не бива да се консумира;

9. Не бива в никакъв случай да се консумират мухлясали храни. Премахването на мухъл от храната не е решение и гаранция, че не е развалена;

10. При консервираните храни е особено важно да се обърне внимание на вътрешната повърхност на контейнера. От здравословна гледна точка не трябва да се консумират консерви с износени, надраскани, потъмнели вътрешни повърхности на контейнерите;

11. При приготвянето на домашни конфитюри трябва да се обърне внимание на това да не бъдат варени прекалено дълго време. Това води до образуването на химикали, вредни за здравето;

12. При изсушаването на плодове и зеленчуци мястото или помещението следва да бъде чисто и хигиенно.

Храните могат да се съхраняват в кутии, предназначени специално за тази цел. Има много възможности в интернет и много по-достъпни цени на пазара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest