Непрекъснато четем как, за да сме здрави, трябва да консумираме тези или онези продукти. Но дори и най-здравословните храни могат да ни навредят, ако не са свежи и пресни.
За да избегнете това, трябва да знаете как правилно да избирате и съхранявате продуктите. А ние много често не умеем правилно да да съхраняваме храната.
Например замразеният продукт губи витамините и полезните си свойства. Същото се получава и ако съхраняваме отворени пакети с храна няколко дни в хладилника.
Как да съхраняваме най-често срещаните продукти?
Хляб и хлебни изделия
Ясно е, че хлябът трябва да бъде свеж и мек. На пазара се предлагат различни видове хляб, но всички тях е най-добре да съхраняваме в хладилник. Иначе след няколко дни хлябът ще започне да събира мухъл. Избягвайте да оставяте хляба на масата дори и за няколко часа, тъй като изсъхва по-бързо.
Мляко и млечни продукти
Трябва да съхранявате млечните продукти само в хладилник. След като премине срокът на годност, те не могат да се консумират. Понякога срокът на годност на опаковани и неопаковани млечни продукти, може да е различен. Маслото и сиренето обаче е най-добре да бъдат опаковани, в противен случай те бързо се развалят.
Яйца
Яйцата трябва да купувате задължително от магазина - там върху опаковката е указана датата на снасянето им. Най-свежите яйца са най-диетични. Съхранявайте яйцата в хладилник или на хладно място. Не е препоръчително да консумирате яйца с изтекъл срок на годност, тъй като можете да получите много сериозно отравяне. Преди готвене е добре да измиете яйцата.
Месо и месни продукти
Ако купите сурово месо, не го замразявайте. Прясно свинско или говеждо месо може да се съхранява в размразени форма до 3-4 дни, птици - до 2 дни. Месни деликатеси в затворена вакуумна опаковка - до няколко седмици. След разопаковането - около 4 дни. Замразено месо може да се съхранява във фризера до 6 месеца.
Плодове и зеленчуци
Не купувайте плодове и зеленчуци с тъмни петна, както и с набръчкана кожа, тъй като няма да издържат още дълго. А и полезните им свойства ще са почти никакви. С гнили ябълки или домати пък можете лесно да се натровите.
Повечето плодове и зеленчуци могат да останат свежи в продължение на 4 дни. Ябълки - до 3 седмици. Марулите и доматите е най-добре да пазите в специални контейнери.
За предпочитане е да купувате зеленчуци и плодове в малки количества, за да не ги оставяте да престоят твърде дълго време, докато ги консумирате. Така няма да загубят полезните си качества.
Коментари