Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»9 полезни храни, които консумираме погрешно

9 полезни храни, които консумираме погрешно

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
ядене на броколи

Някои храни, макар и доказано полезни за тялото, могат да не проявят своите свойства изобщо, ако се употребяват и обработват неправилно. За да получите максимална полза от храната, ще ви разкрием някои тайни на любимите полезни храни. В следващите редове вижте кои са храните, които консумираме погрешно:

Броколи

Броколите съдържат вещества, които убиват раковите клетки. Но ако ги пържите, печете или варете, някои от тези полезни елементи ще бъдат безвъзвратно загубени. Ето защо, се разрешава се само задушаване или добавяне на пресни броколи в зеленчукова салата.

Ягоди

ягоди

Когато купувате ягоди, не бързайте да откъсвате опашките на плодовете. При откъсването им или рязане на плодовете се губи част от витамин С. Купувайте плодове само през сезона. Ако наистина искате да ядете зрели плодове, то не купувайте вносни ягоди от далечни земи, а по-добре купете пакет от замразени плодове. Те ще имат повече витамини!

Черен чай

Не пийте черен чай с мляко. Научните изследвания показват, че катехините в чая, които са толкова полезни за сърдечно-съдовата система, влизат в контакт с млечния протеин, губят своята активност и са трудни за смилане.

Ленено семе

Малко вероятно е да получим фибри, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, които се съдържат в лененото семе, ако просто го смесим с кефир или кисело мляко. Диетолозите съветват да се смилат ленените семена на прах преди употреба. С тази обработка се изваждат всички хранителни вещества. Това е точно това, от което се нуждаем.

Аспержи

аспержите често се ядат неправилно

За да запазите всички полезни съставки в аспержите, ги сварете на пара или много бързо запържете в горещ тиган. Те трябва да бъдат меки, но леко хрупкави. Не ги разварявайте, за да не загубите нито един грам полезни витамини. Не изливайте водата, с която сте ги готвили на пара. Използвайте я за приготвяне на сос, прибавете към супата.

Чесън

При смилане и раздробяване на скилидките чесън се освобождава алицин, който потиска растежа на раковите клетки, бактериите и гъбичките. Но за да се извлече максимална полза от чесъна, след като го смачкате, просто го оставете да постои за 10 минути. В този случай алицинът ще се освободи от кухината. Тогава можете да го добавите към месо, салати и супи.

Домати

Всеки знае, че доматите съдържат ликопен, антиоксидант, който е много полезен за предотвратяване на атеросклероза и защита на съдовете от унищожаване. Но за да го получим в максимална доза, доматите трябва да бъдат подложени на топлинна обработка: варени, изпържени или печени.

домати

Кисело мляко

Като отваряте кофичка кисело мляко, виждате бистра течност на повърхността. Обикновено изсипвате в мивката! Никога не правете това. Това е суроватка, в която се съдържат много протеини и калций. Просто разбъркайте с лъжица киселото мляко и яжте. Също така се случва, че при готвене добавяме кисело мляко към яхния или марината. Вие няма да загубите калция, кадмия и протеините, но ще трябва да се сбогувате с добрите бактерии.

Боб

Необработените зърна на сухия боб (точно за него, не всички зърнени храни) съдържат фитати в люспите - антиоксиданти, които, влизайки в контакт с витамини и минерали, пречат на организма да ги усвои напълно. Изходът е прост - преди готвене накиснете зърната боб за една нощ (или поне няколко часа) във вода.

Първо, това ще помогне да се отървете от част от фитатите, и второ, ще опрости работата на стомаха и червата. И не се притеснявайте: всички полезни вещества (включително цинк и желязо) няма да изчезнат никъде, а напротив, те ще бъдат по-добре и по-бързо абсорбирани от организма.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest