gotvach.bg»Статии»Любопитно»Вкусове за пораснали деца

Вкусове за пораснали деца

Козе сирене

Ако имате свои деца, вие вероятно добре знаете колко ограничен е вкусът им към храната. Със сигурност сте се нагледали на множество криви физиономии, мръщене и цупене по време на хранене. Не се сърдете на детето си, причината не е само в характера или в ината му. Бебетата имат вроден апетит за сладко, така че изключително трудно може да ги изкушите с нещо соленко.

Доказано е, че бебетата се раждат с 30 000 вкусови рецептора, като в последствие с годините те значително намаляват функционирането си. При възрастен човек само около една трета от тях все още ни помагат да отличаваме различните вкусове. Точно затова вече харесваме вкусовете, които в детството сме ненавиждали.

Замислете се за храните, които сте ненавиждали, когато сте били на 5-6 години, и колко всъщност от тях все още мразите. С намаляването на рецепторите намалява и чувствителността на небцето на човек и той вече харесва всякакви странно миришещи и изглеждащи храни.

Според проведено изследване, след като минат 22 годишна възраст, хората започват често да похапват по свое собствено желание скумрия, козе сирене, зеленолистни зеленчуци, къри, синьо сирене, пармезан.

Всички тези съставки определено не са били в списъка с предпочитани храни от миналото, но с промяната на организма ни не само че вече имаме желание да ги консумираме по-често, но в повечето пъти най-мразените преди стават най-любими сега.

Пармезан

Проучването е проведено във Великобритания и в него участвали почти 2000 човека. Резултатът при почти всички бил един и същ. Те вече нямали нищо против хряна, чесъна и копривата.

Вероятно фактът, че вече сме осъзнати същества, грижещи се за правилното функциониране на организма и мислещи за здравословното хранене, също подпомага тези коренни вкусови промени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати