Как да изберем зряла и сладка диня?

Диня

Динята е любим летен плод на малки и големи. Тя е вкусна, засищаща и разхлаждаща, затова и много нашенци продължават да я отглеждат в градините си. Когато обаче нямаме възможност сами да добием динена реколта, се налага да си купим от пазара или магазина.

Но понякога да изберем добре узряла и сладка диня се оказва трудна задача. Тук на помощ идват съветите на специалистите. Вижте на какво трябва да обърнете внимание, за сте сигурни, че купувате възможно най-добрия плод.

Пазарувайте в правилното време

Както добре знаете, всеки плод си има сезон, а времето за зреене при динята определено не е ранната пролет или пък през зимата. Затова купувайте дини основно в края на юли, август и септември. Така има най-голям шанс да попаднете на плод с наситен и характерен вкус, отгледан в при естествени условия.

Изберете женска диня

Тъй като динята е двуполово растение, можете да срещнете както женски, така и мъжки плод. Ще разпознаете вторите по издутостта им и малкото кръгче. За сметка на това първите са видимо по-плоски и имат по-голямо кръгче. При тях вкусът е по-сладък, а семките са по-малко и поради това са по-търсени от потребителите.

Дини

Търсете плод със средно тегло

Прекалено малките, а също и прекалено големите дини не са най-доброто решение, защото първите могат да са все още зелени, а вторите да са пълни с химикали. Същевременно любеницата не бива и да е много тежка. Колкото по-лека е една диня, толкова по-зряла е тя.

Усетете аромата

Ако имате възможност, доближете се до динята и я помиришете. Ако установите силен аромат, напомнящ ви на свежа трева, има вероятност, този плод да не е добре узрял все още.

Обърнете внимание и на звуците

Лесно можете да откриете дали една диня е добре узряла само като почукате кората ѝ. Ако се чуе глух и плътен звук, значи това е вашата сладка диня.

Разгледайте дръжката

Направете си труда да погледнете в какъв вид е дръжката на плода – ако тя е добре узряла, тази част от нея би трябвало да е изсъхнала. Ако обаче пъпната връв на плода е все още зелена, по-добре се ориентирайте към друг продукт, ако търсите добре узряла диня.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати