gotvach.bg»Статии»Любопитно»Джин с тоник - чаша оазис в горещите дни!

Джин с тоник - чаша оазис в горещите дни!

Джин с Тоник

Джин с тоник е алкохолен коктейл, който се състои от две основни съставки -джин и тоник, към които се добавя лимон и лед. Съотношението на основните съставки се различава в зависимост от рецептата, но обикновено е 1:1 или 1:3.

Историята на тази алкохолна напитка е свързана с британски войници в Индия. През 19-ти век сред тях е бил много популярен хининът в тоника, той гарантирал на войниците, че няма да се заразят с малария.

Вкусът на тази напитка бил много горчив. За да бъде по-приятен тоникът, започнали да го смесват с джин, който по това време бил също така популярен. Лимонът, който добавяли войниците към питието, ги предпазвал от скорбут.

В днешни времена тоникът съдържа много по-малко хинин и напитката Джин и тоник вече не е лекарството, а е просто освежаващ коктейл. Това освежаващо и ободряващо действие го прави изключително популярна напитка за пиене в горещия сезон.

Джинът е спиртно питие, което се получава чрез дестилация на алкохол с инфузия на хвойнови плодове.

Понякога също така бива наречен "хвойнова водка". За да се подготви коктейлът трябва да се купува само добър джин, като при такъв с по-лошо качество, няма да имаме такъв изразен аромат, който ще се появи с вкуса на оригиналния продукт.

Джин с тоник - чаша оазис в горещите дни!

Също така важен е и тоникът - от него също зависят ароматът и вкусът на коктейла. При избора на тоник трябва да се обърне внимание на неговото съдържание, в което трябва да присъства естествено хинин. Има тоник напитки включващи ароматизатори, които придават лош вкус на напитката.

Преди да си приготвите Джин с тоник е добре тоникът да бъде охладен. Традиционно чашата за коктейла се украсява с резен лимон или лайм. Препоръчва се коктейлът да се приготвя в домашни условия, така ще бъдете сигурни в качеството му.

За да си приготвите класически джин с тоник, това което ви трябва са: 100 мл джин и 200 мл тоник, лимон или лайм и лед. Във висока чаша първо сложете лед, налейте джина, след това се добавя тоник, ако е необходимо количеството може да се увеличи до 300 мл и украсете чашата с резен лимон. Коктейлната напитка се сервира във високи охладени чаши.

Стъклото на чашите се препоръчва да е с дебели стени, за по-дълго задържане на желаната температура. Джин с тоник се сервира добре охладен, това е задължително за питието, не трябва да се разклаща чашата, за да не изчезнат образуваните мехурчета от тоника. Пие се на малки глътки без сламка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати