gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вечерята след 19.00 увеличава риска от инфаркт

Вечерята след 19.00 увеличава риска от инфаркт

Вечеря

Яденето на храна късно през нощта носи опасност от сърдечни атаки на милиони хора по света, алармират експерти. Това е така, защото вечерята по-малко от два часа преди лягане пречи на тялото да си почине през нощта, тъй като му създаваме по този начин работа чрез храносмилането и абсорбирането на получената енергия. Това носи със себе си повишаване на кръвното налягане и по-висок риск за сърцето.

Според експерти идеалното време за вечеря при възрастните е преди или около 19.00 вечерта. По този начин може да се даде възможност на тялото да възприеме храната и след това да си почине. Според някои специалисти късните вечери са по-опасни и вредни дори и от преяждането със сол и цигарите.

В свое изследване учени от университета в Бристол започнали да следят състоянието на 700 мъже и жени в продължение на две години. Експертите искали да установят точния ефект от късното хранене върху тяхното здраве.

Всеки от доброволците преминал през първоначално изследване за установяване на здравословното му състояние. След това всеки ден, докато протичало изследването, те трябвало по електронен път да изпращат колко високо е кръвното им налягане сутрин и вечер, както и кога са вечеряли предната вечер.

Късна Вечеря

Учените ясно доказали, че хората, които имат навика да вечерят по-малко от два часа преди сън, имат в пъти по-разклатено здраве от останалите. Било установено, че късното хранене насърчава продукцията на хормоните на стреса като адреналин, които от своя страна увеличават шанса за проблеми със сърцето с 35%.

По време на изследването било установено още, че хората, които пропускат закуската, също са застрашени от сърдечно-съдови заболявания. При тях рискът се увеличава с 15 до 25%. Според учените съвременният начин на живот и новите технологии са създали хаотични хранителни навици. Това е факт, застрашаващ милиони хора по света.

В нашето бурно съвремие се оказва, че е също толкова важно кога ядем, както и какъв е съставът на самото хранене. Оказва се, че един пресен и свеж зеленчук е също толкова опасен, както е и един мазен и вреден хамбургер, ако се консумира късно вечер преди лягане, казва ръководителят на изследването проф. Едуард Докуз от Бристолския университет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати