Всеки знае колко е полезно да се пие мляко. Калцият в него помага на костите ни да станат здрави и силни. Това убеждение обаче може да се окаже напълно погрешно.
Група шведски учени поставя под съмнение ползите от млякото. Те са провели изследване, чиито резултати са повече от обезпокояващи. Оказва се, че хората, които приемат големи количества мляко, имат много по-слаби кости от останалите, а животът им е в пъти по-кратък.
В изследването участие са взели 100 000 души, които пиели мляко. 45 000 от тях били мъже и са наблюдавани в продължение на 11 години. Останалите 61 000 жени били поставени под наблюдение за период от 20 години.
През периода на наблюдение 10 000 от мъжете починали, а голяма част от тях – 5 000, страдали от слаби кости и често претърпявали счупвания. От друга страна, за периода от 20 години 15 500 от жените починали, а при 17 000 се наблюдавали лесно трошливи кости.
Интересна е и тенденцията, че при жените, които консумирали най-големи дози прясно мляко – до три чаши на ден, счупвания се срещали почти два пъти по-често.
Според получените данни учените са изчислили, че всяка чаша мляко увеличава риска от смърт с 15 % при жените и с 3 % при мъжете.
В млякото наистина се съдържат полезни съставки като калций, фосфор и витамин D, които укрепват костната система. Тези му качества обаче остават на заден план благодарение на веществото галактоза. Тази вредна субстанция се открива в най-големи количества именно в млякото. В една чаша се съдържат около 5 г.
Редица опити и тестове показват как галактозата предизвиква ускорено стареене на организма и мозъка и води до по-ранна смърт. При заболяването галактоземия още в детска възраст се развиват поражения на мозъка, старчески болести като катаракта и остеопороза. Консумирането на продукти, богати на галактоза, сериозно увеличават риска от рак на яйчниците при жените.
Добра новина е, че галактоза се среща в големи нива само в прясното мляко. В останалите млечни продукти, най-вече в киселото мляко, всички полезни вещества са съхранени, а вредните са редуцирани до голяма степен. При изварата и сиренето пък тези вещества остават в излишната суроватка.
Коментари