Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лековити подправки: Риган

Лековити подправки: Риган

Риган

У нас риганът е малко позната билка, но в съседна Гърция намира голямо приложение в кухнята. Риганът е аналог на нашия магданоз и се употребява в почти всички ястия и салати.

Малко хора знаят, че чай от риган лекува куп болести. Приготвя се лесно. Смесете 300 мл гореща вода и 2 супени лъжици риган. Захлупва се съда с капак и кисне за 15-20 минути. После се прецежда и се пие.

Чай от риган се употребява за:

1. Укрепване на имунната система;

2. При безсъние;

3. Полезен е при диабет;

4. Действа тонизиращо и носи настроение;

5. Регулира кръвната захар;

6. Подобрява храносмилането;

Свеж риган

7. Премахва главоболието;

8. Заздравява косата. Просто след измиване трябва само да я полеете с отвара от риган и да я подсушите;

9. Риганът е полезен при екземи и кожни възпаления. Използва се 50 г риган на 10 литра вода и се правят топли вани на болния. Предварително билката се залива с 1 литър гореща вода. Оставя се за 30 минути, след се прецежда. Получената отвара се смесва с 9 литра топла вода и се прави топла вана;

10. Билката помага и при зъбобол. Ако имате болки в зъбите, пригответе масло с риган. Ползва се една шепа сух риган, залива се с олио, така че да покрие билката. Най-добре да е в буркан с винтова капачка. Трябва да престои така не по-малко от 12 часа. После с малко топче от памук се топи в маслото и се поставя на болния зъб. Маслото се ползва за намазване и на кожни лишеи, екземи и други кожни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest