Отдавна известен факт е, че билките и подправките се използват не само в козметиката, но и във фармацията и алтернативната медицина. Именно на базата на подправките се базира и древното учение Аюрведа, според което те ни даряват със здраве. Поради тази причина тук ще Ви изброим някои от най-лековитите подправки, които могат лесно да бъдат намерени на българския пазар:
Индийско орехче
Познато е от най-дълбока древност заради лечебните си свойства и продължава и днес да се използва в алтернативната медицина. То укрепва хрущялната тъкан, имунната система и се използва дори и за профилактика на всички видове ракови заболявания;
Дафинов лист
Освен чудесна добавка към всички яхнии, той се използва и като болкоуспокояващо. Особено полезни са семената на подправката, които намират приложение при профилактиката и лечението на заболявания на стомаха, бъбреците, далака и черния дроб;
Джинджифил
Известен е като универсално средство за лечение. Той подобрява паметта, функцията на черния дроб и на стомаха и повишава апетита. Препоръчва се също така при жълтеница и дори паралич;
Шафран
Царят на подправките е познат не само заради вкусовите си качества, но и защото е чудесно диуретично средство;
Канела
Чудесна добавка към най-разнообразни сладкиши, тя укрепва нервите, действа успокояващо, понижава кръвното налягане и спомага за по-бързото отделяне на урината;
Джоджен
Освен че без него не може да бъде приготвен традиционният български боб, той действа добре и срещу стрес, мигрена, чернодробни и простудни заболявания;
Черен пипер
Вероятно най-използваната подправка в нашата кухня. Макар да е противопоказна при някои заболявания на вътрешните органи, черният пипер ефикасно неутрализира натрупалите се вредни вещества в организма и действа добре при повишаване на температурата;
Кардамон
Една от най-популярните подправки в арабския свят, която се прилага при заболявания на сърцето, на черния дроб и на стомаха.
Карамфил
Чудесно средство за повишаване на потентността. Освен това той действа добре и при хрема, простудни заболявания и грип.
Коментари