Вертикалното земеделие е бъдещето

Вертикално земеделие

Вертикално земеделие – това е единственото бъдеще пред световното население. Популацията расте с големи мащаби, а тенденцията показва, че промяна няма да има в следващите няколко десетилетия. Човешката популация ще достигне 11 милиарда до 2100-та година, а най-големият проблем пред човечеството в скоро време ще е изхранването.

Факт е, че днес около 80% от земеделската земя вече се използва. Колкото повече расте населението, толкова повече храна ще трябва да се произвежда. Пространство обаче много скоро няма да има. Част от правилното решение е начинът, по който гледаме храната си. Вертикалното земеделие – това е новата мода в отглеждането на култури, която ще ни помогне в това отношение.

Новият метод ще направи фермерството по-ефективно и продуктивно за единица площ. Един от уникалните примери в това отношение е стартъп Urban Crops. Там специалистите използват микс от техники за домашно фермерство и хидропоника. Базата им е позиционирана във Варегем, източна Белгия.

Растенията в уникалната лаборатория се отглеждат под пурпурна светлина, доставяна от LED лампи. Тя идва от червени и сини лампи. Те доказано дават оптимални условия за растеж. Всяко едно растение получава своите хранителни елементи чрез хидропонна система. Тя им доставя вода, обогатена със специални минерали и хранителни вещества.

Системата е наистина уникална. Тя е способна да превърне 50 м2 в 500 м2 използваема земеделска площ. Съоръжението с площ 30 м2 може да произвежда по 220 марули на ден, като използва едва 5% от водата, необходима при традиционното земеделие.

Все повече компании инвестират в тази истинска фермерска революция. Най-голямата подобна ферма се намира в Нюарк, Ню Джърси. Там се произвеждат салати, за които са необходими 139 931 м2.

Шведски проект иска да подобри този рекорд. Две американски компании имат идеята да създадат 16 етажен небостъргач от растения в Линкьопинг, Швеция. От Масачузетския Технологичен Институт пък оповестиха, че работят по проект, който ще доведе вертикалното земеделие до супермаркетите. Така те ще имат възможността да предложат свежите зеленчуци на ежедневна база.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати