gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво е Олеамид и безвреден ли е наистина?

Какво е Олеамид и безвреден ли е наистина?

Олеамид
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Дни наред цяла България се тресе от новината за намерено наркотично вещество в популярна марка лютеница. Тестовете показаха, че в една от пробите има олеамид.

Веществото олеамид е непознато на широката публика. Органичното съединение представлява безцветно восъчно вещество. Може да се открие още под формулата C₁₈H₃₅NO.

Веществото се синтезира в човешкия организъм. За пръв път е открито в човешката плазма. Оказало се, че е ендогенен елемент, който се синтезира от клетките на мозъка от мастната олеинова киселина и амоняк. Съвсем наскоро учени случайно го откриха и в човешките сълзи.

Олеамидът има функция да модулира функциите на имунните клетки, като пряко въздейства върху централната нервна система. От тази гледна точка се предполага, че взаимодейства с множество невротрансмитери системи. Един от изомерите му – цис-олеамид, пък играе основна роля в заспиването. При кучетата и плъховете цис-олеамид се натрупва в гръбначно-мозъчната течност, по-позната като ликвор.

В медицинските среди все повече доказателства има за потенциални положителни ефекти в лечението на настроението и разстройството на съня именно чрез олеамид. Предполага се, че той може да е и канабиноиден регулатор на депресията. Механизмът му на действие се свързва с модулирането на серотониновите рецептори или по-точно – рецепторите за щастие.

Олеамидът, както и много други подобни субстанции, се използват широко в промишлеността. Най-често се явява като добавка при производство на полимери. В други случаи се използва за предпазване от корозия и за смазка.

Лабораторните тестове до момента са доказали, че олеамид може да се отделя от полипропиленови пластмаси. Голям брой опаковки днес са направени именно от полипропилен като например кофичките за кисело мляко.

Днес вече има съмнения дали откритото в лютеницата вещество е именно олеамид. Дори и да е такова обаче, специалистите са категорични, че веществото не е наркотик, както упорито се твърдеше в началото.

Кофички от кисело мляко

Токсиколози дори обявиха, че то обичайно попада сред съставките и не крие никакви опасности. Някои обаче и до днес са на мнение, че олеамидът води до ефекти, подобни на тези на марихуаната. Което може да е истина само ако веществото се приеmе в доста голяма доза. A никой не може да изяде толкова много лютеница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати