Колко точно минерална вода трябва да пием

Пиене на вода

Ползите от минералната вода са многобройни, но както при повечето дарове от природата, не трябва да прекаляваме с нея. Тя има най-силно въздействие върху човешкия организъм, когато я пием сутрин на гладно.

Най-хубаво, макар и неизпълнимо за мнозина, е да я пием директно от извора. Експертите препоръчват да пием по две чаши с минерална вода сутрин, 30 минути преди хранене. Човешкият организъм най-добре абсорбира полезните вещества в натуралната напитка, когато тя е около 38 градуса.

За да бъде правилно усвоена от организма, трябва да пием водата бавно и на малки глътки, като я задържим за няколко секунди в устата си, под езика си, преди да я глътнем. Там лигавицата е богато кръвоснабдена и е изградена от тъкан, която има свойството, познато като обратна реабсорбция.

Чрез този процес организмът усвоява по-добре минералните вещества и те попадат директно в тъканното кръвно русло. Това се отнася особено за води с по-ниска от споменатата температура.

Всеки човек е различен. Точно и поради тази причина количествата минерална вода, които е полезно да се пият, са различни за всеки. Основен фактор за това е общото състояние на организма, физическото и психическото състояние, както и степента на натоварване, на която е изложен организмът.

При всички случаи около 600 мл вода дневно е нормално, дори наложително, за всеки да консумира. Средното количество е 1.5 литра, но за някои хора се препоръчва дори и по 2.5 литра. При спортистите, които ежедневно натоварват телата си и са заплашени от дехидратация, нормата е още по-голяма – 5 литра.

Минерална Вода

Не е хубаво тези количества да се изпиват в кратък период от време. Експертите препоръчват минералната вода да се приема на равни интервали от по 250 мл през целия ден. Ако голямо количество се изпие наведнъж, това може да претовари организма, макар и да няма някакви сериозни последици, тялото няма да е способно да извлече полезните съставки от водата.

Около 70% от водата в България е слабоминерализирана. Това означава, че няма вредно въздействие върху нормалния човешки организъм и може да се пие дълго време, без нужда да се сменя или редува с друга.

Редовното и умерено приемане на естествено алкална минерална вода е най-добрият природен начин да се регулира pH на кръвта при екстремни физически усилия, при които се отделят голямо количество лактат и други вредни метаболитни вещества.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати