Искате да отслабнете? Яжте от червени чинии!

Червени чинии

За да отслабнат, много хора преминават през изтощителни фитнес тренировки и най-често през ада и мизерията на диетите. Може би решилите да намалят обиколката на талията ще се радват да разберат, че има и друг начин да ядат по-малко. Всъщност намаляването на консумацията и желанието за хранене може да е много лесно – просто сменете цвета на чиниите, от които се храните.

Според ново изследване червените чинии задействат сигнал за опасност в мозъка, което намалява количеството храна, която приемаме. В същото време белите чинии (които са и най-разпространени) правят храната да изглежда по-вкусна. Това, разбира се, не е непременно лошо нещо. Според експерти в бели чинии трябва да се сервират десерти. Защото ако в тях поставите сладкиш с по-малко захар например, ще можете да му се насладите въпреки това.

След редица проучвания успяхме да докажем, че храненето от червена чиния ни кара да приемаме по-малко храна. Червеният цвят задейства сигнал за опасност в мозъка. Той ни кара на подсъзнателно ниво да отказваме и да се готвим за опасност, казва авторът на изследването д-р Чарлс Спенс, професор по експериментална психология в Оксфордския университет.

Бели чинии

В изследването на учения се включили 52 доброволци. Половината от участниците трябвало да ядат ягодов десерт от бяла чиния, а останалите консумирали сладкиша от червена. Анализът на данните показал, че тези, които хапвали сладкиша от бели чинии, изяли средно с 26% повече.

Всички участници трябвало и да оценят ягодовия десерт по скалата от 1 до 10. Данните показали, че яденето на десерта от бяла чиния го направил със 17% по-вкусен за хората, които са го консумирали. Също така 13% от тях го определили за по-ароматен и цели 35% за по-сладък. Едва 2% от хапвалите в червени чинии го определили за изключително вкусен.

Отслабване

Д-р Спенс си обяснява афинитета към белия цвят с това, че този фон ни позволява да видим по-добре храната. Това, от своя страна, задейства спомени за отминали вкусни гастрономически преживявания и ни кара да ядем повече. Точно и по тази причина той съветва всеки, който е решил да отслабне, да промени съдържанието на кухненския си шкаф и да си купи няколко комплекта червени съдове.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати