gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цената на биохраните скочи двойно

Цената на биохраните скочи двойно

Ябълки
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Търговците вдигат цените на биохраните двойно. Причината за надуването им е, че парите от Европа все още не са преведени. Но не само.

ЕС все още не е превел на биопроизводителите пари и те спекулират с цените на биопродуктите. В това обаче не са толкова убедени от Българска асоциация Биопродукти (БАБ). Според производителите най-големи са спекулациите на търговците, които слагат огромна надценка.

Председателят на асоциацията - Албена Симеонова, обясни, че няма как биопродуктът да е два или три пъти по-скъп от конвенционалния. Това е вид спекула от страна на други конкуренти, които продават екопродукти и стоки от фермата.

Истината е, че на пазара днес единственият продукт без пестициди и химии, който може да купите, е сертифицираният биопродукт.

Пред биопроизводителите у нас по мярка 4.2 има един проблем и той е, че те не могат да преработват собствения си продукт във фермата. Те са задължени да изнасят за преработване в Европа, което е причина за допълнително оскъпяване на продукта.

Така например козето мляко се оскъпява с 20 и 30 ст. на литър спрямо другото, а сиренето – с 1-1.20 лв. в крайната цена. Всяка надценка отгоре е спекула.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати