Салсифи - странният корен, който пази от остеопороза

Салсифи - странният корен, който пази от остеопороза

Салсифи - странният корен, който пази от остеопороза
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Салсифи е кореноплоден зеленчук, принадлежащ към семейството на глухарчето. На външен вид е подобен на пащърнак - с кремаво бяла плът и дебела кожа.

Подобно на много кореноплодни зеленчуци, може да се вари, пюрира, използва за различни супи и ястия. Наричан е още растение стрида заради вкуса му на този морски деликатес, когато е сготвен. Вирее в Южна Европа и Близкия изток, но истинската му точка на произход се смята, че е в Испания.

Салсифи съдържа толкова калий, колкото бананите, и е един от най-добрите хранителни източници на инулин - форма на пребиотично влакно, което допринася за здравето на храносмилателния тракт. Намалява запека, облекчава дискомфорта на червата и предотвратява по-сериозни състояния, язви. Той е с ниско съдържание на натрий и предлага добро количество протеини.

Високото съдържание на калий (15% от дневното препоръчително количество в една порция) и ниското ниво на натрий означават, че салсифи може значително да подобри проблемите с кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове, намаляване на напрежението върху сърдечно-съдовата система и предотвратяване шансовете за образуване на кръвни съсиреци, инфаркти и удари.

Салсифи

Калият е също така основен елемент за изграждането на силни кости и дори е възхваляван за способността му да повишава когнитивните способности вероятно поради увеличения приток на кръв към мозъка. Коренът съдържа скромни количества витамин С, някои витамини В и е добър източник на сложни въглехидрати. Този зеленчук съдържа голямо количество мед, което допринася за здрава и красива коса.

До 1500-та година салсифи е смятан за ефективен при лечението на чума.

Салсифи коренът има прилични количества фибри, витамин С, витамин В6, фолиева киселина, калий и манган. Той дори има малко протеини, калций и желязо. Някои от ползите за здравето на корена включват способността му да намалява кръвното налягане, да стимулира имунната система, да стимулира растежа на косата, да увеличава кръвообращението, да подобрява многобройните елементи от храносмилателната система, да увеличава метаболизма и да повлиява положително костната минерална плътност.

Салсифи на фурна

Високите нива на магнезий, фосфор, калций, мед, желязо и манган образуват силна минерална база за развитие на костна тъкан. С достатъчна костна минерална плътност можете да предотвратите развитието на общи заболявания, свързани с възрастта, като остеопороза и дори артрит, които могат да възникнат, когато костите започват да се разграждат и съединителната тъкан (колаген) вече не поддържа целостта на вашите стави.

Този грозен на вид корен компенсира неугледния си външен вид с хранителни и вкусови качества. Малко познат у нас, той заслужава да заеме достойно място на нашата трапеза и да я обогати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати