Събуждате се с горчив вкус в устата, кашляте постоянно, гърлото ви е възпалено, уморени сте… Може би проблемът не е в пролетната умора, а в храната, която консумирате.
Милиони хора се борят с това неприятно усещане, без да знаят, че то може лесно и без много притеснения да се отстрани. Единственото, което трябва да направите, е да изключите или намалите някои продукти от хранителния си режим.
Лекарите предупреждават да не използваме захар, тъй като е храна за гъбички и бактерии и причинява подуване на корема. В случай че средата на гъбичките става кисела, производственият им процес се ускорява.
Захарта уврежда чревната лигавица, защото заради бактериите започва възпаление. Те проникват през чревната стена, което води до подуване на корема.
Тлъстите меса, каймата, беконът и колбасите са едни от храните, които след консумация могат да раздразнят жлъчния мехур. Когато консумирате от тях, жлъчката трябва да работи извънредно и количеството жлъчни сокове, които тя отделя да бъдат в повече, за да може да се справи с тези тежки мазнини. В резултат на това вие усещате тежест и напрежение в дясната част на корема си.
Известно е, че пържените храни не са полезни за здравето, особено за храносмилателната ни система. Консумацията им причинява киселини в стомаха и парене зад гръдната кост.
Бирата съдържа много мая. Ечемикът, от който се вари бирата, е потенциален алерген. Процесът на ферментация се отразява и на изтъняване на лигавиците и може да причини метеоризъм.
Подобен ефект има и хлябът. Здравословна алтернатива е хлябът без глутен, съдържащ семена или ядки. Химическите съставки на хляба също могат да причинят алергични реакции, ефектът от които е подуване.
Киселите храни като туршии, цитрусови плодове, доматените сокове могат да причинят дразнене не само на стомаха, но и на жлъчния мехур. За да намалите неразположенията, консумирайте по-рядко от тях и в никакъв случай на празен стомах.
Трябва да се има предвид, че чувствителността към храни варира значително и някои хора могат да почувстват влошаване на оплакванията си при приемане и на лук, маруля, ръжен хляб, чесън.
Коментари