Не използвайте изкуствени подсладители! Правят ви дебели

Подсладители

Изкуствените подсладители се срещат в множество продукти – от сиропи за кашлица, до топинги за салати, но нови изследвания твърдят, че тази алтернатива на захарта всъщност може да доведат до наддаване на тегло.

Шансовете за развитие на диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и затлъстяване са свързани с консумирането на изкуствени подсладители, съгласно ново мащабно проучване за ефектите на захарните заместители.

Изследването е проведено от учени от университета в Манитоба, Канада. То е обобщило данните от 37 проучвания, които са анализирали повече от 400 000 души за период от 10 години.

Резултатите показват статистически значима връзка между консумацията на изкуствени подсладители и по-високите рискове от диабет и сърдечни заболявания, както и увеличаването на теглото, казва водещият на изследването – професор Мегън Азад.

Изкуствени подсладители

За разлика от канадските учени, повечето им колеги, работещи в компаниите, произвеждащи изкуствени подсладители, твърдят, че разработеният от тях продукт е напълно безопасен.

Изкуствените подсладители са синтетични хранителни добавки, които осигуряват сладък вкус, който имитира захарта, но съдържа значително по-малко калории. Много продукти, които ги съдържат, обикновено се обозначават като такива с намалена захар или просто диетични. Представят се като полезни и препоръчителни за намаляване на теглото. Точно това твърдение обаче е оспорено от новото изследване.

Затлъстяване

Въпреки факта, че милиони хора рутинно консумират изкуствени подсладители, относително малко пациенти са включени в клиничните изпитания на тези продукти, казва професор Азад.

Като се има предвид широкото разпространение и нарастващата употреба на изкуствени подсладители и текущата епидемия от затлъстяване и свързаните с него заболявания, са необходими повече изследвания за определяне на дългосрочните рискове и ползи от тези продукти, добавя още авторът на изследването.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати