Ето какво яде най-дълголетното семейство в света

Ето какво яде най-дълголетното семейство в света
Снимка: BBC ONE

Най-дълголетното семейство в света издаде на какво дължи продължителния си живот. Членовете му смятат, че са успели да достигнат дълбока старост благодарение на една специална съставка от менюто си. Всеки ден те похапват овесена каша, при това не само сутрин, а и преди сън.

Необикновеното семейство Донъли произхожда от Северна Ирландия, където е известно със сборното си дълголетие. Най-младият член на Донъли е на 72 години. Той има общо дванадесет братя и сестри на възраст до 93 години, като общата възраст на всички деца Донъли е 1075 години.

Според дълголетното семейство именно менюто му е допринесло за неговата впечатляваща възраст. Всеки ден в 7.00 часа членовете му похапват овесена каша, приготвена с мляко и лъжичка конфитюр. Ритуалът се повтаря още веднъж и към 22.00 часа.

Освен овес Донъли държат да приемат сезонни плодове и зеленчуци, както и яйца и месо от биологично земеделие. По думите им именно качеството на храната е допринесло те да се радват на здрав и дълъг живот.

Винаги сме се стремели да слагаме на трапезата си храни от биологично чисто земеделие. Нямаме навик да приемаме полуфабрикати и всякакви други преработени храни, споделят членовете на Донъли.

Семейството признава, че през годините някои хора са гледали с подозрение на навика им да похапват овесена каша, но фактът, че сборната възраст на Донъли е 1075 години, все пак може да се приеме като доказателство, че продуктът е полезен.

Учените потвърждават думите на Донъли и с резултатите от някои по-стари изследвания. Доказано е, че тази храна понижава холестерола и нормализира кръвното налягане. Освен това подсилва имунната система, подобрява тонуса и се грижи за здрави сън.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Щом пишете статии, би трябвало да знаете, че цитирайки даден човек думите му се поставят в кавички!
0
0