Преображение Господне е! Ето какво да сложим на трапезата

Преображение Господне
Снимка: Албена Асенова

На днешния ден Православният свят отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първи век и се смята за едно от най-значимите християнски събития. Празникът напомня за явяването на Исус Христос пред учениците му – Светите Йоан, Петър и Яков и за неговата божествена сила.

На Преображение Господне се спазват някои ритуали и се приготвя специална трапеза. През този ден е важно да се събере първото грозде, както и по Петровден се берат първите ябълки.

Грозде

След това то трябва да се занесе в черквата, където да се освети. По-късно следва плодът да се раздаде за здраве и благополучие. Смята се, че този ритуал ще направи и останалата реколта добра, така че после да се добие много вино.

Преображение Господне е празник, попадащ в периода на Богородичния пост, затова според традицията днес не се хапва месо. Но пък на трапезата за обяд или вечеря могат да се сложат ястия с риба, като няма ограничения за броя или типа им. Освен риба днес на масата се слага и грозде. След неговото похапване е разрешено да се поднесат и къпини.

Риба

Според народните поверия след днешния ден дните започват да се скъсяват, а нощите да стават по-продължителни и студени. Захладнява и водата в язовирите и реките, поради което и не става за къпане. След днешния ден лятото започва да си отива и народът трябва да се подготви за пристигането на есента.

Днешният празник е и имен ден за Сотирка, Сотиица, Сотир. Да за живи и здрави празнуващите и да носят имената си с гордост!

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати