gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Невероятните ползи на ферментиралите храни

Невероятните ползи на ферментиралите храни

туршии

През изминалите векове стотици култури и цивилизации са усъвършенствали ферментацията като удачен начин за запазване на нетрайните храни, които лесно се развалят при топлите климатични условия. Като цяло ферментацията запазва храната, защото в продуктите се развиват култивирани микрооганизми, които не позволяват растежа на бактериите, развалящи продуктите.

Нарочното поддържане на тези микроорганизми и дрожди е селективна среда, която не само запазва храната и й придава често неповторим вкус, но се оказва, че я прави и изключително полезна за здравето.

На първо място, ферментиралите храни са изключително питателни и са лесно смилаеми от организма. Това се дължи на полезните микрооганизми, които участват в процеса на ферментация. Те предизвикват образуването на живи ензими, витамин В и протеини, което дава тласък на храносмилателната система и тя започва да работи на по-бързи обороти.

Ферментацията също така увеличава бионаличността на минерали в тялото. Това засилва целия човешки организъм и имунитета в частност. Приетите с този вид храни микрооганизми разграждат по-лесно сложните протеини, въглехидратите и спомагат за по-лесното асимилиране на мазнините.

Обобщено, ферментиралите храни имат съществена роля в поддържането на здравословна и богата чревна флора. Така тялото може да абсорбира много по-добре приетите от нас вещества. Това спомага за спиране на наддаването, намаляването на натрупването на вредни токсини и по-добър обмен на веществата.

Редно е и да се спомене, че освен подпомагането на храносмилането, млечно-киселите бактерии, присъстващи във ферментиралите храни, също променят pH баланса в червата, което е свързано с по-дълъг живот и добро здраве. Същите бактерии създават омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за имунната система.

Доказано е, че 80% от нашата имунна система се намира в стените на червата. Така че, докато се наслаждавате на домашно приготвеното кисело мляко, кефир или екзотична кобуча, всъщност изграждате устойчива имунна система, която ще ви помогне да се борите с болестите.

Кои всъщност са ферментиралите храни? Много народи по света имат типични ферментирали храни. За българите от векове това е киселото мляко, ферментирало под действието на уникалната и всеизвестна бактерия Лактобацилус Булгарикус. Зрелите сирена и кашкавали от сурово мляко, киселото зеле, ферментирали туршии, ферментирал ябълков оцет са продукти, които могат да ни помогнат да сме по-здрави.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати