Разрешени храни при кожна алергия

Разрешени храни при кожна алергия

Кожата е първата защитна бариера на организма спрямо въздействията на околната среда. Тъй като е в непосредствен контакт със заобикалящия ни свят, тя най-често е засегната от алергични реакции. Трябва да се има в предвид, че заболявания на някои органи или тъкани също може да имат изява по кожата.

Алергичните реакции са разнородни: атопичен дерматит, контактен дерматит (екзема), невродермит, уртикария, оток на Квинке, алергичен васкулит, медикаментозни реакции по кожата и т.н.

Необходимо е да се предприемат профилактични мерки, които да сведат до минимум повторната поява на кожни реакции. Една от тези мерки е да контролираме храните, които приемаме ежедневно. Важно е от менюто да се изключат храните, които са алергени - продукти, богати на хистамин или стимулиращи отделянето му (ягоди, домати, морски дарове, алкохол и други). Така също пикантни, горещи или пържени ястия, пушени или мариновани, храни с високо съдържание на захари и прости въглехидрати (пасти, торти и други).

Трябва да се консумират храни, които подпомагат обновяването и регенерацията на клетките на кожата. Разрешените храни при наличие на кожна алергия са:

Разрешени храни при кожна алергия

- зеленчуци: краставици, зеле, марули, копър, тиквички, ряпа, тиква, магданоз, спанак;

- плодове без алергени и с високо съдържание на влакна и витамини: кисели ябълки, круши, сливи, диня, както и слаби чайове, компоти, отвари или сокове от тях. Позволени са и сушени ябълки и круши;

- каши: овесена, оризова, царевична, ечемичена, от елда, смесени с минерална вода;

- козе мляко и натурални млечно-кисели продукти: кисело мляко, кефир, извара, пробиотик;

- растително олио;

- немазни меса: заешко, пуешко, пилешко, и е добре да са варени.

Разрешени храни при кожна алергия

Този режим е добре да продължи поне 2-3 седмици. Ако има подобрение, "забранените" храни може да се включват в менюто една по една и през интервал от поне 3 дни. Ако отново се появи алергична реакция, значи съответният продукт е алерген. В крайна сметка при кожни алергии трябва да се установи причината и съответната диета се назначава от специалист индивиуално за всеки отделен случай.

Днес разнообразието от храни е огромно, така че лесно може да се заменят едни продукти с други, които не са толкова вредни за нашия организъм и крайният резултат да е същият.

Освен хипоалергенна диета, в ежедневието си хората трябва правилно да се грижат за кожата си. Това включва: добре хидратирана кожа, да се използва вода с телесна тепература, да се избягва директен контакт на кожата с ароматизатори и всякакви химически препарати и детергенти, предпазване от слънчеви лъчи, редовно проветряване, използване на хипоалергенни възглавници и дюшеци.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Величка  Калева
Статията е добра, но с едно уточнение. При алергии не трябва да се консумират мляко и млечни продукти, които са едни от най-силните алергени.
0
0