Ето причината, поради която не можете да се отървете от коремните мазнини

Чудили ли сте защо за някои хора е толкова трудно да се отърват от коремните мазнини? А може би и вие сте от тях и въпреки редовните упражнения и тренировки талията ви не намалява. Или дори расте, тъй като излишните килограми се трупат само в тази област? За това състояние може да са виновни бавният метаболизъм, хранителният прием, физическите упражнения, начинът на живот. Но може виновникът да не е сред тях.

Всички сме чували максимата здрав дух в здраво тяло. Тя е приложима и в този случай, защото се оказва, че причината за изпъкналия корем може да се крие в определено психическо състояние. В много случаи излишните килограми може да са породени от стреса. Възможно е повишаването му да доведе до потискане на апетита и последваща загуба накилограми.

Но когато е хроничен, стресът може да е причина за напълняване, тъй като ни кара да търсим успокоение в нездравословните храни. Този феномен е известен като породено от стрес напълняване. А стресът, безпокойството, тревожността почти са се превърнали в синоними на времето, в което живеем. Стресът може не само да безпокои ума ви, но и да доведе до надебеляване, а хормонът кортизол се сочи за виновник за това.

Кортизолът е наричан и стресов хормон. Отделя се от надбъбречните жлези и участва в поддържането на кръвното налягане. Освен това стимулира метаболизма на мазнините и въглехидратите за повече енергия, стимулира освобождаването на инсулин и поддържането на нивата на кръвната захар. Повишаването на апетита може да е резултат от това.

Установено е, че стресът и повишените нива на кортизол причиняват натрупване на мазнини в коремната област, а не по бедрата или на други части от тялото. А това може да е опасно, тъй като съществува голяма връзка между коремните тлъстини и сърдечно-съдовите заболявания.

Здравните специалисти обясняват как точно кортизолът е свързван с натрупването на коремни тлъстини. Той се освобождава, когато сме стресирани. Това води до повишаване на нивата на инсулин и намаляване на нивата на кръвната захар, което предизвиква нужда от въглехидрати и сладка храна. В отговор на храната тялото освобождава химикали, които имат директен успокояващ ефект.

Също така високото производство на кортизол може да обърка цялата ендокринна система и да повиши апетита. Стресът води до свръхпроизводство на хормона на глада грелин, а лептинът – хормонът, който ви кара да се чувствате сити и удовлетворени, става пасивен.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати