Революция! Авокадо, чиа и броколи влизат в менюто на детските градини

Деца

Нови екзотични храни ще се появят скоро в менюто на малчуганите от детските градини и ясли. Продуктите, които се явяват революция в досегашния рецептурник на децата, ще бъдат одобрени в началото на 2018 година.

Сред тях ще има чиа, киноа, броколи, брюкелско зеле и други така наречени суперхрани. Това стана ясно от изявление на проф. Стефка Петрова – специалист от Националния център по обществено здраве и анализи, цитирано от bTV.

По думите ѝ със сигурност ще има промени в новия сборник с рецепти, който ще се предлага в детските ясли и градини, като ще се държи количествата на употребяваните сол и захар да бъдат по-малки.

Новите хранителни продукти пък ще се явяват нещо като алтернатива на традиционните за страната блюда, тъй като цената им е по-висока и това няма как да не окаже влияние на бюджета в детските учреждения.

В новия сборник с рецепти ще е променен грамажът на порциите, които малчуганите ще получават. Планира се количеството на храната да е по-голямо, тъй като много родители се оплакват, че децата им не могат да се заситят само с 130 г от дадено блюдо. Освен това в новото меню на детските градини и ясли няма да присъстват пържени ястия, наденици и колбаси.

По отношение на екозтичните продукти, които ще бъдат въведени в детските центрове, проф. Петрова припомни, че те са богат източник на ценни хранителни вещества и добре дечицата да ги познават.

чиа

И въпреки че включването на чиата, авокадото, киноата и другите суперхрани в рецептурника на децата е по идея на родители и специалисти по хранене, оказва се, че предложението среща и своите противници.

Според някои мнения идеята не е добра, защото тези култури не са характерни за нашите географски ширини и е възможно организмът на децата да не ги приеме добре.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати