Как да ползваме керамичните съдове за печене?

Керамични съдове

При ползване на керамични съдове има няколко правила, които трябва да спазваме, за да ги запазим за по-дълго време и да се наслаждаваме на едно много вкусно ястие.

Преди да използваме керамичен съд трябва да го натопим със студена вода за около 10-15 минути. Това се прави, за да се запълнят порите на керамиката. По този начин се постига прекрасен ефект, когато при нагряването във фурната около печивото се образува тънка ципичка, която прави ястието толкова вкусно.

Когато приготвяме ястия в глинен съд, трябва да го поставим в студена фурна. Това се прави, защото глината не търпи резки промени в температурата. По време на печене градусите се усилват постепенно, до достигане на желаната температура.

Оптималната температура за печене е от 200 до 225° С, но все пак може да се пече и в границите от 180 до 250° С. Логично е, че колкото температурата е по-висока ястието се изпича по-бързо и обратното.

Времето за печене в глинен съд е с около 30 минути повече, отколкото в обикновена тава. Но все пак, ако температурата е по-ниска от обичайната, трябва повече време. Когато ястието се пече (вари) на по-слаба температура, но по-продължително време, резултатът е по-вкусно ястие.

Как да ползваме керамичните съдове за печене?

В глинените съдове обикновено печивото не прегаря и не е необходимо да се долива течност, повече от необходимата за соса. При по-продължително готвене е необходимо количеството течност да се провери. Когато ястието е готово, керамичният съд не трябва да се поставя върху студена повърхност!

Също важи правилото за резките температури. Може да се сложи върху топлоизолационна подложка. По този начин се избягва вероятността съдът да се спука. Никога не поставяйте керамичен съд на открит огън или върху електрически и газов котлон!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати