gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ето с какви отрови боядисват мандарините! Вижте какво да направите

Ето с какви отрови боядисват мандарините! Вижте какво да направите

Мандарини

Отново са се появили боядисани със синтетичен оцветител мандарини на нашите пазари, обяви професор Донка Байкова пред Българската национална телевизия. Тя съветва старателно да измивате плодовете, преди да ги консумирате, а най-добре е с четка и сапун.

Професор Байкова твърди, че оцветителите по мандарините могат да предизвикат алергии при децата.

Пред БНТ зрители сигнализират, че са си купували мандарини, напръскани с оранжева боя, която оставала по пръстите им, когато белели плодовете. На пазара обаче те изглеждали сочни и привличали погледа.

От Българската агенция по безопасност на храните уточняват, че използването на оцветители по плодовете е позволено и е ненаказуемо. Става въпрос обаче само за повърхностна обработка, и то с определени вещества.

От Агенцията по храните твърдят, че те са напълно безвредни и няма да предизвикат каквито и да било странични реакции. Съставени са основно от цветен восък и гланциращ агент с органичен произход, който се намазва по кората и не прониква през нея през сърцевината на плода.

Мандарина

Според професор Байкова обаче някои от тези оцветители са със синтетичен произход и са причина за поява на свърхвъзбудимост при децата, както и за поява на кожни обриви и астматични пристъпи.

Експертът съветва да не подценявате миенето на плодовете, като използвате четка, сапун и ръкавици, за не попадне част от боята върху ръцете ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Биляна Владова
Аз мисля да не мия мандарините, защото за разлика от д- р Байкова не ги ям с кората. Само да я попитам, сапуна с който тя ги мие колко точно е полезен? Ако е с витамини направо да захапламе по един. А това с което се мажат мандарините се нарича парафин и не мисля, че е нещо вредно, че чак всички започнахте да изпадате в ужас и едва ли не промивки на стомаси да правите.
2
1