Отглеждане на картофи Батат

Отглеждане на картофи Батат

Отглеждане на картофи Батат
Стилна керамична фруктиера, голяма, 25 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна керамична фруктиера, голяма, 25 см
18.00 лв.
Виж ››

Сладките картофи батати са доста по-диетични и полезни от обикновения картоф. За някои хора са деликатес, а за други част от ежедневното меню.

Този вид картоф произхожда от централна Америка. Постепенно бататите стават много популярни, защото са били разпространени от испански търговски кораби във Филипините и Северна Америка, а от португалците в Индия, Южна Азия и африканските страни.

В днешно време най-големият производител на сладък картоф е Китай, а след него са Индонезия, Виетнам, Япония, Индия и други. Този вид картофи са по-големи от обикновените и имат продълговата форма с изострени краища. Кожата на бататите може да бъде в различни цветове - бяло, жълто, оранжево и червено, а вътрешната част може да бъде бяла, оранжева или жълта. Както корените на сладкия картоф, така и неговите листа могат да се ядат.

В България батати се отглеждат само в южните части на страната- Ивайловград, Хасково и др. Бататите могат да се ядат печени или варени. Използват се и за направата на консерви, нишесте, пюрета, както и за брашно от батати.

За отглеждането им се избират равнинни или слабо наклонени на юг места с глинено-песъчлива повърхности дълбока почва. Подготовката на земята за засяването на картофа започва с дълбока есенна оран. Отглеждането на картофа става с помощта на предварително отгледан разсад от кореноплодните. Направата на разсад трябва да започне минимум няколко седмици преди засаждането му.

Отглеждане на картофи Батат

За засаждането на 1 декар земя са нужни 30 кг кореноплодни. Засаждат се в парници, които са предварително затоплени и се засаждат така, че да не се опират един в друг. Температурата, която е необходима в началото, е 30 градуса, после постепенно пада до 21-24 градуса. Малко, след като картофът е засаден, се полива. Преди да се засеят обаче се обеззаразяват за 5-10 минути.

Засаждането на този вид картоф на открито става в средата на май. Разстоянието, на което ще се засажда разсадът, зависи от сорта и плодовитостта на почвата. Обикновено се засаждат на разстояние от 75-100 см между редовете и 30-45 см в редовете, по едно растение в гнездо. След като се засадят, разсадите се поливат. Грижите, които изисква този картоф, след като се засади са редовна обработка на почвата и не много поливане, тоест с по-малко вода.

Трябва също често да се махат излезлите плевели и отново да се поливат. Към изваждането на картофите се пристъпва, когато са узрели напълно. Това можете да познаете по повърхността на прореза- при узрелите зеленчуци тя бързо изсъхва, докато при неузрелите остава влажна.

Изваждането им става с помощта на ръцете или плуг, като е желателно да се действа много внимателно. Готовата продукция ссе сортира още на полето. От декар можете да изкарате от 3 до 5 тона картофи.

Този вид картоф трябва да се съхранява на сухо и проветливо място, в което може да се поддържа еднаква температура. Бататите не понасят ниски температури и висока влажност на въздуха.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати