За и против тиганите с мраморно покритие
gotvach.bg»Статии»Любопитно»За и против тиганите с мраморно покритие

За и против тиганите с мраморно покритие

Тефлонов тиган

Мраморният тиган, няма нищо общо с чистия мрамор. Това е просто маркетингов ход и красиво име, много привлекателен за нестабилната му основа. Всъщност това е конвенционален тефлонов тиган, само с импрегнации на каменни частици, които правят покритието по-трайно и по-малко склонно към драскотини.

Тиган за пържене с мраморно покритие е по-добър от другото незалепващо покритие – тефлон. Но тук не става въпрос, че е по-екологичен, а ползата е в обичайната практичност и полза. Те служат сравнително по-дълго време. Ако тефлонът живее максимум една година с добри грижи, то мраморният – почти два пъти повече.

Но всичко зависи и от производителя - колкото е по-добър продуктът, толкова по-дълго служи, плюс правилната грижа за него. Ако се грижите правилно за такива тигани и следвате всички препоръки, то той ще ви служи около две години. Не очаквате, че този вид тигани ще ви служат вечно.

Как да се грижите за мраморните тигани?

Те се държат и мият лесно в ръце, но в процеса на използване трябва да внимавате през цялото време и да не нарушавате правилата за работа с тях. Ето какви са правилата:

- Тиганите за пържене с мраморно покритие не трябва да бъдат остъргвани с метал;

- Внимавайте да не чукнете тиганите по ръба, защото върху покритието се появяват микро пукнатини;

- Също така не бива да ги накисвате дълго във вода – това съкращава живота им;

- В никакъв случай не трябва да ги търкате с метална четка;

- Мраморните тигани се страхуват и от температурните различия. Ако тиганът е бил в хладилника, не го поставяйте веднага върху огъня и не бива в нагрят тиган да излеете студена вода;

- Но най-важното е, че не бива да прегрявате мраморния тиган, така се отделят вредни изпарения;

Като цяло тези съдове за готвене са много нежни макар и малко по-силни от обикновения тефлон без каменни трохи. Отзивите за тиганите с мраморно покритие са положителни и хвалебствени, повечето хора са доволни от покупката си. Плюсовете са достъпни цени, стилен дизайн, леки на тегло, не залепват продуктите по време на пържене и лесно се мият.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати