История на готварската печка
gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на готварската печка

История на готварската печка

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
132310297
История на готварската печка
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Кухненската печка, често наричана просто печка или готварска печка, е кухненски уред, предназначен за приготвяне на храна. Печките в кухнята разчитат на директна топлина за процеса на готвене и могат да съдържат и фурна, използвана за печене. Готварските печки се загряват чрез изгаряне на дърва или въглен; "газови печки" се нагряват с газ; и "електрически печки" с електричество.

Печката е най-употребяваният домакински уред от дълбока древност. Ранните глинени печки, които затварят огъня напълно, са били известни още по времето на китайската династия Цин (221 г. пр.н.е.-206/207 г. пр. Хр.) и подобен дизайн, известен като камадо (か ま ど), се появява в периода Кофун (3-ти и 6-ти век) в Япония. Тези печки биват зареждани с дърва или въглен през дупка отпред. Китай, Корея и Япония откриват закритите печки много по-рано от западните цивилизации.

Преди 18-ти век в Европа хората са готвили на открити огнища, заредени с дърва. През Средновековието се появяват огнища с висока талия и първите комини, така че готвачите вече не трябва да коленичат или да седят, за да се хранят или да готвят. Готвенето се извършвало главно в котли, висящи над огъня. Топлината се регулира чрез поставяне на котела по-високо или по-ниско от огъня.

Отворените огнища и пещи имали три основни недостатъка, които породили еволюционна поредица от подобрения от 16 век нататък: това било опасно, предизвиквали много дим и топлинната ефективност била слаба. Направени са опити за затварянето на огъня, за да се използва по-добре топлината, която се генерира, и по този начин да се намали консумацията на дървесина. Ранен стадий били печки, наподобяващи камина: огънят бива затворен от три страни с тухлени стени и покрит с желязна плоча. Тази техника също е причинила промяна в кухненските съдове, използвани за готвене, тъй като вместо котлите се изискват плоски съдове.

История на готварската печка

Първият дизайн, който изцяло затваря огъня, е печката от 1735 Castrol, построена от френския архитект François de Cuvilliés. Тази печка е зидана конструкция с няколко дупки, покрити с перфорирани железни плочи. Близо до края на XVIII век, дизайнът е усъвършенстван и се подобрява топлинната ефективност още повече.

Значително подобрение в технологията на горивата идва с появата на газ. Първите газови печки са разработени още през 1820-те, но те остават изолирани експерименти. Джеймс Шарп е патентовал газовата печка в Нортхемптън, Англия през 1826 г. и открива фабрика за печки на газ през 1836 г. Изобретението му е пуснато в продажба от фирмата Smith & Philips през 1828 г.

След като електроенергията бива широко и икономически достъпна, електрическите печки стават популярна алтернатива на уредите за изгаряне на гориво. Едно от първите такива устройства е патентовано от канадския изобретател Томас Ахеарн през 1892 г. Електрическата печка е показана на панаира в Чикаго през 1893 г., където е показана електрифицирана модерна кухня.

За разлика от газовата печка, в началото електрическата печка е била бавна, това отчасти се дължало на непознатите технологии и необходимостта градовете да бъдат електрифицирани. Ранните електрически печки не са били задоволителни поради цената на електроенергията (в сравнение с дървесината, въглищата или градския газ), ограничената мощност на електроснабдителната компания, лошото регулиране на температурата и краткия живот на отоплителните елементи.

История на готварската печка

Газовата печка от висок клас, наречена "печка" AGA, е изобретена през 1922 г. от шведския носител на Нобелова награда Густаф Дален. Густаф Дален е загубил зрението си при експлозия, докато развива по-ранното си изобретение - порест субстрат за съхранение на газове - Агамасан. Принуден да остане у дома, Дален открил, че съпругата му е изтощена от готвенето. Въпреки че е сляп, той се стреми да разработи нова печка, която е в състояние да предлага разнообразни кулинарни техники и лесна за използване.

Приемайки принципа за съхранение на топлината, той комбинира един източник на топлина, две големи котлона и две фурни в една единица: АГА готварска печка. Печката е въведена в Англия през 1929 г.

Микровълновата печка е разработена през 40-те години на миналия век и използва микровълнова радиация за директно загряване на водата, задържана в храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати