gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Причинява ли газове пиенето на газирана вода?

Причинява ли газове пиенето на газирана вода?

Газирана вода
Метален сушилник за съдове на два етажа-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
41.60 лв.
Виж ››

Няма как да не сте се чудили поне веднъж дали газираната вода не ви причинява подуване и газове? Някои хора твърдят, че има това доста неудобно странично действие.

Заради етикета с нулеви калории и свежия вкус газираната вода е сравнително здравословна възможност за следобедено освежаване.

Но може ли консумацията на прекалено много газирана вода да предизвика образуване на газове?

Докато някои хора в интернет споделят, че пиенето на прекалено много газирана вода ги прави подути, истината е малко по-сложна от това. В по-голямата си част е мит, че газираната вода образува нежелани газове, но ако пиете чаша пенливо водно питие на всеки час или, или ако сте склонни към някакви проблеми с храносмилането, може би ще поискате да намалите този навик. Ето защо.

- Пиенето на газирани напитки може да доведе до поглъщане на въздух. Обикновено този въздух се появява като изпускане на газове или оригване, казва Маги Мун автор на The MIND Diet.

Газирани напитки

Газираните напитки отделят въглероден диоксид, добавяйки го към въздуха в хранопровода, който се извежда от там чрез рефлукс-оригване. Излишният въздух, който причинява този рефлукс, се отделя, докато е още в хранопровода, преди да достигне до стомаха Ви, обяснява тя. - Ако газът се натрупва, преди да стигне до стомаха ви, най-вероятно е нежеланият ефект да се влоши. Допълнително погълнатият въздух почти никога не е причина за метеоризъм.

Разбира се, както може би сте изучавали в началното училище, ако този въздух не излезе от единия край, непременно ще излезе от другия. Ако установите, че приемате прекомерно газирани напитки, карбонизацията може да играе роля за определени проблеми. Но това вероятно е по-скоро резултат от взаимодействието на бактерии със стомашна киселина, мастни киселини или неабсорбирани въглехидрати (например фибри, захарни алкохоли), а не толкова самата газирана напитка.

Всъщност, ако обичате газираните напитки и откриете, че сте склонни към подуване на стомаха, газираната вода е един от най-добрите варианти. Повечето газирани напитки съдържат изкуствени подсладители, които са свързани с причиняването на повече газове. Тъй като обикновената газирана вода не съдържа изкуствени подсладители, всъщност е по-малко вероятно да причини излишни газове, отколкото други газирани напитки.

Сода
Снимка: ehowcdn.com

Това не означава, че газираната вода е 100% по-препоръчителният вариант. Освен това, причинявайки газове и незначителни подувания, пиенето на твърде много газирана вода е свързано с ерозията на зъбите поради киселинността. За щастие обаче има няколко начина неприятните ефекти да се сведат до минимум и едновременно да се насладите на всяка глътка.

Опитайте да пиете по-малки порции или да отпивате по-бавно на по-малки глътки, за да намалите поглъщането на прекалено много въздух. Препоръчително е да не се задържа устата отворена между глътките и да не се пие със сламка, тъй като и двете могат да доведат до поглъщане на допълнителен въздух, което води до по-голямо натрупване на газ.

Като цяло, стига да не пиете прекалено много газирана вода и нямате гастроинтестинално разстройство, не би трябвало да се притеснявате от подобни проблеми.

Просто имайте предвид тези съвети, за да се избегнете от някои неприятни ситуации по време на работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати