Ето кое е идеалното време за първото кафе

Ето кое е идеалното време за първото кафе

Ако първата ви мисъл, щом отворите очи сутрин, е да си направите кафе, по-добре е да промените навиците си. В противен случай рискувате да страдате от хроничен стрес и напрежение.

Пиенето на кафе веднага след като станете от леглото е стресиращо за организма. Ранното ставане в комбинация с кофеиновата напитка, освобождават големи дози кортизол, известен и като хормона на стреса.

Макар че чаша кафе след сън ще ви ободри, последствията от този навик ще са вредни в дългосрочен план, пише сайта Bright side.

Високите нива на кортизол в кръвта са причината непрекъснато да се чувствате нервни и тревожни. Хормонът на стреса се освобождава както при емоционални проблеми, така и при вредни хранителни навици.

Ето кое е идеалното време за първото кафе

Тенденцията да пиете кафе рано има и друг минус. Колкото по-рано изпиете кофеиновата напитка, толкова по-вероятно е да имате нужда от още кафе през останалата част на деня. А големите количества кафе засилват риска от проблеми със сърцето и кръвното налягане.

Според учените най-доброто време за пиене на кафе е 2-3 часа, след като сте станали от леглото. Така например, ако се събуждате в 7 сутринта, препоръчително е да пиете кафето си не по-рано от 9 сутринта.

До тогава нивата на кортизол ще са спаднали и тонизиращият ефект от кофеина ще е по-осезаем.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати