Кафето е постоянен спътник на много хора. Ако сутрин всеки го пие набързо, за да може да свърши всичко, то следобедното за следобедното кафе има малко повече време. За да бъде още по-приятно пиенето на кафе, може да си доставим малки кулинарни удоволствия под формата на сладки.
Подходящи за кафе за много видове десерти, дребни сладки, орехови бисквити и така обичаните и търсени напоследък мъфини.
Могат да се приготвят маслени бисквити, или някаква по-суха торта, а защо не канелени бисквити или някакъв кекс. Изобщо всякакви кулинарни изненади могат да се окажат подходящи за компания на кафето, стига да имате време и повечко желание, за да си ги приготвите.
Ако търсим обаче идеалните сладкиши за кафе, то това трябва да са несиропирани десерти, които са достатъчни сладки. Ето едно предложение за малки канелени бисквитки, от чието тесто можете да получите доста курабийки. Хубавото при тях е, че дори да престоят не стават толкова твърди, че да не могат да се консумират.
Канелени бисквитки с индийско орехче
Необходими продукти: 2 ½ ч.ч брашно, 1 яйце, 1 ч.ч. захар, 1 ½ пакет масло, 1 ч.л бакпулвер, есенция ром, 2 ч.л канела, 1 ч.л индийско орехче
Начин на приготвяне: Маслото ви трябва да бъде меко и към него да прибавите захарта. Тук вече е въпрос на предпочитание каква да бъде тя – бяла или кафява. Получават се вкусни сладки и с двата вида. Добавяте и есенцията ром и започвате да разбивате с миксер. След това слагате яйцето и постепенно брашното, бакпулвера и подправките.
Ще се получи тесто, което трябва да оставите за около 2 часа. След това е нужно да разточите тестото на дебелина около 1 см. От него може да си изрежете различни формички, които да наредите в тава покрита с домакинска хартия. Печете в загрята фурна на 180 градуса. Изпичат се много бързо – само трябва да се зачервят леко и са готови.
Малки тортички с бадеми
Необходими продукти: 2 броя млечен шоколад, 3 яйца, 150 г бадемови ядки, 200 г кафява захар, 200 г масло, 200 г брашно, 1 пак. бакпулвер, 150 мл заквасена сметана, 100 мл прясно мляко
Начин на приготвяне: Трябва ви правоъгълна тавичка, в която да сложите хартия за печене. След това натрошете 120 г от бадемите и ги смесете с половината от захарта и 80 г шоколад. Трябва да са натрошени на ситни трохи. После ги добавяте в купа със захарта, брашното, яйцата, маслото (размекнато) и прясното мляко. След като хубаво е разбито, изсипвате сместа в тавичката и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 – 40 минути.
През това време си направете глазурата за пастичките. Останалият шоколад се разтопява и се смесва заедно със сметаната. Обърквате добре и оставяте да изстине, за да може да намажете след това пастичките. Когато блатът е готов, разделете го на две части и намажете едната част с шоколада и сметаната, после сложете отгоре другата и отново намажете със шоколада. Ако желаете може да поръсите обилно с накълцани на ситно бадеми. Освен тях може да използвате каквито ядки вие предпочитате – лешници, орехи и др.
Коментари