Задава се преяждане с яйца! Но не е опасно

Задава се преяждане с яйца! Но не е опасно
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Идва Великден, а заедно с него се задава и голямото преяждане с яйца. Обикновено покрай Великденските празници изяждаме много повече яйца, отколкото обикновено.

Опасно или не е това? Според "Дойче Веле" мотиви за притеснение няма, тъй като яйцата няма да натоварят нивото на холестерола, а обратното - ще понижават стойностите му.

"Яйцата принципно се смятат за холестеролови бомби. Което е напълно несправедливо", казва експертът по хранене Свен-Давид Мюлер. И допълва, че птичият продукт е важен доставчик на хранителни вещества и може да се консумира всеки ден на закуска, без хората да се притесняват, че това ще окаже влияние на нивото на холестерола им.

"Всеки ден яйце за закуска е здравословно и не е опасно", твърди Мюлер.

По принцип нивото на холестерола може да се увеличи, ако се консумират храни с по-голямо съдържание на мазнини. Те биват три вида: наситени, прости ненаситени и полиненаситени.

Холестеролът в кръвта се повишава най-вече от наситените мастни киселини. Ето защо Германското дружество по хранене препоръчва да се намали приемането на този вид мастни киселини, като същевременно се увеличи количеството на ненаситените.

В яйцето се съдържат 28% наситени, 42% прости ненаситени и 14% полиненаситени мастни киселини. С други думи яйцето отговаря на препоръките на дружеството по хранене в контекста на разпределението на мастните киселини.

Различни проучвания дори потвърждават, че лецитинът, който се съдържа в жълтъка, дори намалява равнището на холестерола.

Освен това яйцето съдържа ценния от биологична гледна точка белтък, който е богат на аминокиселини. Попадайки в организма, той ги превръща в собствени белтъчини, които са много важна част от телесната маса.

Яйцата са също източници на витамини като Б12, фолиева киселина, ценни минерални вещества като желязо и цинк.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати