gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да пием вода и защо горещата вода е панацея?

Как да пием вода и защо горещата вода е панацея?

Мария СимоваМария Симова
Гуру
45262112k
Как да пием вода и защо горещата вода е панацея?
Стилен свещник на дървена стойка-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
5.20 лв.
Виж ››

Чаша вода – не само средство за утоляване на жаждата, но и полезен продукт за здравето на организма. Всеки знае, че трябва да пие много течности, но много малко хора знаят как да пият вода правилно. Оказва се, че температурата на водата определя нейните свойства, които са познати дори от древните тибетски монаси.

Колко полезна е чаша вода?

Няма значение коя температура на водата използваме, най-важното е да пием течности. През целия ден пием повече от една чаша вода, пием чай и кафе, ядем супи. Официалната медицина потвърждава факта, че водата е жизнено важно вещество. Необходимо е за пречистване, подмладяване и координация на метаболитните процеси в организма. Но мненията за правилното пиене на вода се различават в различните части на света.

Днес ще говорим за древните учения на тибетските монаси, които определиха истинското използване на водата от човека. Температурата на водата играе решаваща роля при определянето на нейните свойства. Според мъдреците на Изтока горещата вода сутрин замества стотици лекарства. Човешкото тяло е съставено от 60-80% водни молекули.

Установено е, че трябва да се пие по 2 литра вода на ден. Но температурата на водата играе по-важна роля, отколкото нейното количество. Нужно е да пиете вода, когато усетите първите признаци на жажда, за да предотвратите обезводняване.

Как да пием вода и защо горещата вода е панацея?

Ежедневната норма на всеки човек е индивидуална. Количеството на необходимата течност е повлияно от възрастта, пола, активността, атмосферата, диетата, начина на живот и много други неща.

Медицинският институт на САЩ е определил, че нормата за възрастен мъж е 3. 7 литра течност на ден, а на жените от около 2. 7 литра. Но помнете, че течността не е само чиста или минерална вода, супите, соковете, чайовете, зеленчуците, плодовете също зареждат тялото ни с необходимата течност.

Коя температура на водата е полезна и коя не?

Според източните лечители истинската рецепта за младост е топлата вода. Температурата на водата трябва да бъде около 40-45 градуса по Целзий, т.е. средна - между вряща и топла. Напитките с лед обаче са най-вредните за организма течности. Ето защо, чаша вода може да бъде и полезна и вредна.

Има мнение, че горещата вода, приемана сутрин, удължава живота ни с 10 години, т.е. тя позволява на клетките постоянно да се подмладяват, забавяйки стареенето на тялото.

Горещата вода елиминира и унищожава вредната микрофлора на стомаха, която се е развила през нощта. Ето защо чаша гореща вода (НЕ завряла), е задължителна процедура в много китайски семейства и до днес. В някои ресторанти обслужват клиента с чаша гореща вода докато чака поръчката си.

Традиционната система на индийската медицина Аюрведа също определи ползите на чаша гореща вода сутрин. Както е описано в учението, това средство премахва главоболието, понижава кръвното налягане, предотвратява артрит, затлъстяване и много други заболявания. Хората, които не знаят как да пият вода правилно, са свикнали да пият студена минерална вода сутрин. Смятат, че този метод им помага да се събудят по-бързо, но всъщност в този случай тялото е шокирано, предизвиквайки защитна реакция на организма.

Как да пием вода и защо горещата вода е панацея?

Студената вода причинява спазми на кръвоносните съдове и чревния тракт. Стомашно–чревните органи започват активно производство на слуз, което забавя процеса на храносмилането. След спазъм на стомаха може да се образува спазъм на жлъчния мехур, чиито последици са много по-лоши. Такава защитна реакция изисква много енергия, докато температурата на водата в тялото не достигне нормалното ниво.

Стомахът ще изразходва енергия за процеса на нагряване на течността, вместо да абсорбира хранителни вещества. Топлата вода, обратно, ще отпусне тъканите на органите на стомашно-чревния тракт, ще почисти червата от остатъци от храна и напитки, което е изключително важно за началото на новия ден. Ще помогне на нормалния метаболизъм, ще пречисти кръвта от вредните елементи и ще започне процеса на пълна детоксикация на организъм.

Как правилно да пиете горещата вода за максимална полза?

Водата се пие при температура 40-45 градуса по Целзий на празен стомах. Пие се на малки глътки и бавно, след 20 минути можете да започнете със закуската.

Започнете утре, за да видите сами лечебните и подмладяващи свойства на чудното лечебно средство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати