gotvach.bg»Статии»Любопитно»Честит ден на шотландското уиски!

Честит ден на шотландското уиски!

Шотландското уиски

За много хора няма нищо по-релаксиращо от чаша уиски в края на работната седмица, а за късмет днес, 27 юли може да се почерпите с едно голямо, понеже е Националният ден на шотландското уиски.

Въпреки че името му е шотландско уиски, първото уиски не е произведено в Шотландия, а в Месопотамия и Вавилон през 2 век преди Христа. По това време алкохолната напитка е дестилирана за различни вариации на парфюми.

Едва през 13 век в Италия започва да се произвежда за пиене и много скоро уискито става също толкова популярно, колкото и виното. През Средновековието чаша уиски е използвана не само за почерпка, но също и за лечение.

Голямата си популярност обаче дължи на Шотландия, където през 1494 година произвеждат малцово уиски по нареждане на Хенри VIII. До двореца в Лондон са изпратени 500 бутилки, а като подарък кралят на Англия изпраща от Ватикана, за да се помири с папата, който бил против втория му брак с Ан Болейн.

Шотландците усъвършенствали процеса на дестилация, завещан им от вавилонците и италианците, но вкусът му е бил по-силен от това, което днес познаваме като скоч уиски. Дадено му е името уиски, което на келтски означавало вода на живота.

Днес най-големите производители на уиски са Ирландия, Шотландия и САЩ. Във всяка една от тези държава залагат на различна палитра от аромати, но който и да изберете няма да сбъркате, особено ако го съчетаете с черен шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати