Маринованият лук овкусява салати

Нина НордНина НордДжедай / Автор
Лук

Всеки ден проветрявайте помещението, в което съхранявате лук. Можете да го наредите в торбички от порест плат или да го подредите красиво върху рафт.

Ако искате да си направите маринован лук, ще получите вкусен и полезен продукт без специфична миризма. Мариноват се дребни луковици.

Заливат се с вряла вода, след две минути тя се отцежда, а лукът се охлажда и се чисти от люспите и корените. Измитите и изсушени лукчета се нареждат в стъклени буркани.

След това се заливат с марината, която се прави по следния начин: за един литър са необходими 50 г захар, 50 г сол, 250 г оцет, 5 зърна черен пипер, 4 зърна карамфил, малко канела и 2 дафинови листа.

Кромид лук

Захарта и солта се слагат да кипнат във вода /700 мл/. След десет минути варене във врящата марината се добавят подправките и след още пети минути – оцетът. Изстиналата марината се прецежда през марля и се налива в бурканите с лука.

След месец и половина маринованият лук е готов – той е стегнат, с хрускава коричка. Нарязаният лук се маринова доста по-бързо. За целта 300 г кромид лук се реже на кръгчета и се нарежда в буркан.

Залива се с марината, добавя се една супена лъжица олио, бурканът се затваря и се оставя на хладно. След шест дни лукът е готов. Той е вкусна добавка към месо и риба. Може да се добави в сос, а също така в майонеза, като предварително са нарязва наситно.

Карамелизиран лук

Маринатата от лука е добра за овкусяване на салата от картофи или на риба. Може да се приготви и експресен маринован лук. За целта петстотин грама едър лук се чистят, нарязват се на дребно и се слагат в тенджера.

Добавя се половин чаена чаша оцет, три супени лъжици олио и непълна чаена лъжичка сол. Тенджерата се слага на слаб огън и се нагрява, като се разбърква, докато лукът не изгуби вида си на суров.

Не трябва дълго да се нагрява. Ако е приготвен правилно, той леко ще хруска. След като се приготви по този начин, лукът се охлажда и се ползва като мезе, а също и като добавка към различни видове салати.

В хладилника такъв лук се запазва не повече от четири дни. Много работа върши и сушеният лук. За целта той се почиства и се реже на тънки филийки. През лятото се суши на слънце, а през останалите сезони – на слаб огън.

Преди да се пържи, сушеният лук леко се напръсква с вода. Сто и петдесет грама сушен лук са равни на цял килограм пресен кромид лук.

Ако искате да се избавите от неприятната миризма на лук или чесън в устата, изяжте няколко орехи или бадеми. За да премахнете неприятната миризма на лук от ръцете си, първо ги натрийте с влажна сол, а след това ги измийте.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати